„A két végén égették a húszezreseket”

Az ÁSZ elnöke elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét. Az önkormányzatokat és az MNB-t is ellenőrzik.

2015. 05. 14. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjegyezte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010-ig a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozott, azaz a PSZÁF vezetője utasítható volt és csak 2011-től vált önállóvá, amikor beolvadt a nemzeti bankba. A jegybank már az első ellenőrzéskor kiszúrta a pénzügyi szolgáltatóknál lévő visszásságokat, a számvevőszék elnöke ezért méltánytalannak tartja a jegybankon elverni a port.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hosszan elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét, és arra a következtetésre jutott, hogy 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni. A művészeti egyetemeknél még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lett volna, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be: „a két végén égették a húszezreseket” – fogalmazott az ÁSZ-elnök, de azt is hozzátette, hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel.

Elmondta, a 30 egyetemen elvégzett ellenőrzés nyomán 40 jelzést kellett tenniük a különböző hatóságoknak, és tucatnyi nyomozás van folyamatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.