Kövér: Ellenőrizni kell a migrációs útvonalakat

A házelnök szerint a kiinduló pontok körüli térségekben az elvándorlási nyomás csökkentésére van szükség.

2015. 05. 11. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elnöke a lisszaboni ülésen elmondta, hogy bár Magyarország nem a Földközi-tenger partján fekszik, az euro-mediterrán térségben zajló migrációs és menekültügyi folyamatok hatékony kezelése Budapest számára is meghatározó fontosságú.

Kövér László kiemelte: Magyarország kötelezve érzi magát arra, hogy immár az európai közösség tagjaként segítse az üldözötteket és védelmet nyújtson a menedékkérőknek, ettől azonban teljesen különálló kérdés, hogy az utóbbi években soha nem látott illegális migrációs mozgás is megindult olyan országokból, ahol a lakosság elégedetlen a gazdasági lehetőségekkel.

A házelnök kifejtette, hogy a 2013–2014-es évek során a menedékkérők számának Magyarországon tapasztalható nagyarányú növekedésének mértéke egyedülállónak tekinthető az Európai Unióban. A tagállamok közül (Svédország után) Magyarországra érkezik a lakosság arányában a legtöbb menedékkérő. 2015-ben már több mint 30 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon (2012-ben 2157 volt a benyújtott menedékjogi kérelem).

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az Európai Unió azon képességét, hogy megelőzze és kezelje a migrációs válságokat. Üdvözölte az Európai Bizottságnak az átfogó európai migrációs stratégia kialakítása érdekében tett lépéseit. Úgy vélte, hogy a stratégiának többfókuszúnak kell lennie, s ennek részeként egyszerűsíteni, gyorsítani kell a nagy migrációs nyomásnak kitett országokban az ügyintézést.
A házelnök továbbá rendkívül fontosnak nevezte a származási, tranzit- és célországok közötti együttműködést, és úgy ítélte meg, hogy együtt kell megtárgyalni a közös fellépés lehetőségét.

„A menekültügy vonatkozásában fontos, hogy összehangoltan alkalmazzuk az Európai Unióban a Közös Európai Menekültügyi Rendszert, hatékonyan lépjünk fel a menedékjoggal való visszaéléssel és az embercsempészettel szemben is” – hangsúlyozta Kövér László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.