Lázár „megérti” a hiteleseket

Kétségbeesett devizahitelesek tüntettek tegnap a bankokat hibáztatva. Hiába várták a kancelláriaminisztert a Parlamentnél.

Horváth-Katona
2015. 05. 08. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne fizess! – ruhájukon ezzel a felszólítással vonultak utcára tegnap a devizahitelesek a Radikális Bankellenes Csoport és a Nem adom a házamat mozgalom szervezésében. Noha a Facebookon meghirdetett eseményre több mint ezren jelezték részvételüket, délelőtt csupán maroknyi adós jelent meg a fővárosi Széchenyi téren, a Sofitel Hotel előtt. A helyszínt azért választották, mert a bankszektor ismert szakemberei a szállodában tartottak egész napos hitelezési konferenciát. A tüntetők – akik sokáig alig voltak többen, mint az eseményt biztosító rendőrök – olykor indulatosan mesélték el saját történeteiket, s a devizahitelekkel kapcsolatos problémát angol nyelven is ismertették a hotel környékén bámészkodó külföldi turistáknak.

Az adósok túlnyomó többsége már megkapta az elszámolólevelet, amelyet a pénzintézeteknek április 30-ig kellett postára adniuk.

Sokan nem akartak hinni a szemüknek, amikor látták, hogy a korábban tisztességtelenül felszámított összegek levonása után is milliókkal lett nagyobb a tartozásuk, mint a hitel, amelyet évekkel ezelőtt felvettek.
A résztvevők száma dél körülre száz fölé emelkedett, ekkor átvonultak a Parlamenthez, hogy átadják Kövér László házelnöknek címzett petíciójukat. – Tudják, hogy jövünk, egyeztettünk, s azt is megmondták, melyik kapuhoz menjünk – mondta Póka László szervező nyomatékosítva, hogy legalább „államtitkári szintről” várnak választ ügyükben délutánig. Ennek ellenére félórás várakozás után sem vette át senki az adósoktól a petíciót, amelyben ismertették álláspontjukat.

– Minden indulatot és minden érzelmet megértek, hiszen bírósági ítélet van arról, hogy a bankok becsapták az ügyfeleket! – ezt már Lázár János mondta tegnap. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a bankszektor minden szereplője jobban teszi, ha szerénységet, alázatot tanúsít az ügyfelek iránt. A tárcavezető véleménye ugyanakkor az, hogy nem a kormány ellen helyes tüntetniük a hiteleseknek, hanem a bankárok ellen kellene demonstrálni azok házánál. Továbbá – ahogy fogalmazott –, akik ellen lehetne tüntetni, azok a bírák, akik a Kúrián döntöttek ebben az ügyben. Ugyanis van néhány bíró, aki ennek a kérdésnek a végkimenetelét eldöntötte azzal az ítélettel, amely az elszámolás rendjét kijelöli. Lázár beszélt arról is, hogy a kormány – csakúgy, mint korábban – legutóbbi, szerdai ülésén is foglalkozott a devizahitelesek elszámolásával, ezúttal is rögzítették, hogy minden devizahiteles az elszámolást követően jobb helyzetbe kerül, mint amilyenben korábban volt.

A devizahitelesek felháborodása egyébként nem alaptalan. Mint megírtuk, számtalan adós az elszámolás után is többel tartozik, mint amennyit felvett, s vannak olyanok, akik nulla forintos elszámolást kaptak, habár korábban Orbán Viktor miniszterelnök és több vezető politikus arról beszélt, hogy 25-30 százalékkal csökkennek a törlesztőrészletek a forintosítás, az elszámoltatás és a fair bank törvényeknek köszönhetően. Mindezek alapján számos ügyfél arra számított, hogy több pénzt kap vissza, és tőketartozása is jelentősen csökken. Most mégis sokan átverve érzik magukat. Mások azért állnak sorba a fiókok előtt, mert a részletes banki kimutatás szinte értelmezhetetlen. Lapunkat is sorra keresték meg adósok, akik nem értették a levelet, vagy azt, hogy miért kaptak vissza kevesebbet a vártnál.

Eközben a jegybank tudatta, ha egy pénzügyi intézmény megsérti az elszámolással-forintosítással kapcsolatos bármelyik jogszabályi előírást, szankciót fog alkalmazni vele szemben. Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig azt mondta a köztévében, az elszámolással kapcsolatban akár revíziót is kérhetnek azok az ügyfelek, akik bankjuktól megkapták a levelet, amelyből kiderül, hogy mennyivel csökken a törlesztőrészletük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.