Most már bizony a sör is szent

A német polgárságnak köszönhető, hogy ma is él a sörszentelés hagyománya a pesti belvárosban.

2015. 05. 05. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest-Budai Dalárda által alapított Traditio Christiana nevű csoport a Rizmajer Sörfőzde, a Hereditas Galéria és a Juventutem Magyarország támogatásával idén is megszervezte Szent Flórián napján, május 4-én az évszázados hagyományra visszatekintő sörszentelést Budapest belvárosában.

„Pesten és Budán a török után idetelepült katolikus német polgárság nemcsak a sörfőzést honosította meg újra, hanem a sör megszentelésének szokását is. A sör jelentőségét mutatja, hogy egyik legfontosabb bevételi forrásává vált a két városban lakó, kizárólagos bor- és sörkimérési joggal rendelkező bürgereknek” – közölte az MNO-val az eseménygazda Kéthelyi Mátyás. Mint folytatja, egész évben szívesen árulták portékájukat az itt állomásozó katonaságnak, a heti és országos vásárok számtalan látogatójának, a dunai hajósoknak és az egyetemi diákságnak, de még a városi ispotály, a későbbi Rókus-kórház működését is ebből finanszírozták.

Ugyan bibliai és liturgikus szerepét tekintve a bor mindig előnyt élvezett a sörrel szemben a katolikus egyházban, a tizennyolcadik századtól nálunk is egyre népszerűbbé váló sörital megáldása hamarosan hasonló fontosságúvá vált, mint a Szent János-napi bor- vagy a búza- és házszentelés. A sörszentelés szertartása és szokása nemcsak nálunk, de német és cseh földön is ismert egészen a mai napig.

„A Traditio Christiana először 2013-ban elevenítette föl a sörszentelés szokását, azóta tudatosan rendezi meg évről évre az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményt. Idén új helyszínen került sor az ünnepségre: a belvárosi plébániatemplomban folyó régészeti kutatások miatt a sört az egyik legrégibb pesti polgárház hangulatos udvarán áldották meg, amit vidám sörkóstolás és nótázás követett” – közölte az MNO-val a szervező.

A Szent Flórián-napi sörszenteléssel kettős célt igyekeznek elérni. „Egyrészt arra kívánjuk fölhívni a figyelmet, hogy végre lelki tartalommal is meg kellene tölteni az egyre inkább gasztrocirkusszá váló fesztiválokat, hogy a minket tápláló anyagi javakat nem tekinthetjük magától értetődőnek, hálát kell tudnunk mondani értük.”

Másik föltett céljuk, hogy a magyarországi söröket és a sörfőzést hasonló megbecsülés, elismerés és kultúra övezze, mint borainkat és borászatunkat.

A Traditio Christiana idén, a korábbiakhoz hasonlóan Szent Márton és Szent Miklós napján, azaz november 11-én és december 6-án fogja még az ezekkel kapcsolatos keresztény hagyományokat megeleveníteni, jövőre pedig más régi népszokásokat is be kívánnak mutatni Budapest belvárosában. Kamerával kísértük végig a szamárháton vonuló Jézust is Budapest belvárosában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.