Halálbrigád segítők nélkül?

Összesen hét szervezet vizsgálta az elsőfokú ítélet után, hogy a 2008–2009-es cigánygyilkosságok valamennyi elkövetőjét bíróság elé állították-e.

Nagy Áron–Pilhál Tamás
2015. 06. 08. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Terrorelhárítási Központon (TEK) kívül a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, valamint a honvédelmi miniszter jóváhagyásával a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviseltette magát abban az „elit alakulatban”, amely Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a cigánygyilkosságok hátterét vizsgálta. A TEK tájékoztatása szerint a munkacsoport feladata az volt, hogy tisztázza: a gyilkosságok elkövetői a bűncselekményeket „valamilyen háttértámogatással bíró szervezet tagjaiként követték-e el, vagy magukban dolgoztak”.

„A munkacsoport vizsgálata alapján a bűncselekmény-sorozatban – az elítélteken túlmenően – további személyek, szervezetek bizonyíthatóan nem vettek részt” – szögezte le kérdésünkre a TEK. A hatóság egyúttal emlékeztetett rá: a belügyminiszter azért tartotta fontosnak a lehető legalaposabb, titkos és nyilvános nyomozati módszereket egyszerre alkalmazó eljárás lefolytatását, mert a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-i elsőfokú határozatát számos, a bűncselekmények teljes körű felderítését megkérdőjelező és a hazai titkosszolgálatok érintettségét hangoztató megnyilatkozás kísérte.

Itt érdemes megjegyezni: a Fővárosi Ítélőtábla idei, részben már jogerős döntése után ugyancsak fölvetődött, hogy a belügyi-rendészeti szervek, valamint a titkosszolgálatok elégtelen munkát végeztek, és a felelősök egy része megúszhatta az elszámoltatást. A TEK közlése alapján úgy tűnik, nem maradt olyan hatóság az országban, amely ne foglalkozott volna érdemben az üggyel, s az érintettek egyike sem tudott mit kezdeni az „összeesküvés-elméletekkel”.

Bár a TEK közleménye szűkszavú volt, abból arra is következtetni lehet, hogy az egykori Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) közokirat-hamisításért bíróság elé állított tagjai – a hatóságok szerint – nem falaztak a negyedrendű vádlottnak. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy megpróbálták letagadni a szolgálat és Csontos korábbi kapcsolatát, mivel az a bűncselekmények után „kényelmetlenné vált” számukra. Hogy valóban így van-e, azt viszont még évtizedekig nem fogjuk megtudni, hiszen az ügy ezen részét zárt ajtók mögött tárgyalják.

A munkacsoport megállapításával kapcsolatban érdemes felidézni Gulyás József, a nemzetbiztonsági szolgálatok felelősségének kivizsgálására 2009-ben alakult munkacsoport egykori SZDSZ-es vezetője lapunknak korábban tett nyilatkozatát. Eszerint a négy elítéltnek rejtve maradt segítői voltak. Tarjányi Péter biztonsági szakértő pedig lapunknak azt mondta: alapos kiképzés, rengeteg gyakorlás és a támadásokat anyagilag is támogató megbízó hiányában nem tudta volna végrehajtani a gyilkosságokat a négy elkövető, ezért tovább kell vizsgálódni, „akár tíz évig is”.

Ismeretes, a gyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti bizottság 2009. novemberi jelentése szerint Kiss István elsőrendű vádlottat szélsőséges nézetei miatt 2004-től megfigyelés alatt tartotta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), amit csak 2008 elején, az első támadás előtt fél évvel állítottak le – éppen akkor, amikor információ vetődött fel, hogy fegyverkezésbe kezd. Kiderült: a szakszolgálatok 2009 elején, az első támadás után egy évvel olyan információt kaptak, hogy Kiss István újabb fegyverkezésbe kezd, ám ezt nem vetették össze a korábbi hasonló információkkal. A bizottsági jelentés szerint személyes felelősség terheli a gyilkosságsorozat titkosszolgálati felderítésének hibáiért Laborc Sándort, az NBH korábbi vezetőjét, Szilvásy György és Ficsor Ádám korábbi titkosszolgálati miniszterek esetében pedig a politikai felelősség vethető fel. Ficsor elismerte: „az NBH-nál követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb megtalálhatták volna a gyanúsítottakat.”

Ám nemcsak az NBH-nál, hanem a Katonai Biztonsági Hivatalnál is súlyos mulasztások történhettek. A Bajnai-kormány időszakában a honvédelmi tárca még tagadta, ám a 2010-es kormányváltás után lelepleződött, hogy a negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt beszervezte a KBH, folyamatosan kapott feladatokat és adott jelentéseket. Sőt, a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után egy hónappal, májusban találkozott KBH-s tartótisztjével is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.