Népszerűek a szintetikus drogok Magyarországon

Öt százalékkal nőtt azok aránya, akik életükben legalább egyszer kipróbálták a herbált.

MTI
2015. 06. 26. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Global Drug Survey (GDS) legfrissebb, a világ kábítószer-fogyasztását feltérképező felmérése szerint Magyarországon egy év alatt több mint 5 százalékot emelkedett azok aránya, akik életükben legalább egyszer kipróbálták a herbál nevű szintetikus drogot. A nemzetközi szinten eddigi legnagyobb ilyen felmérés kérdőívét 102 ezer ember töltötte ki interneten, Magyarországról mintegy ötezren válaszoltak – írta a lap.

A kutatók 50 országra kiterjedő vizsgálatában Lengyelország mögött Magyarország a második a szintetikus kannabisz és a herbálfogyasztás tekintetében. A magyar válaszadók 22 százaléka állította azt, hogy életében legalább egyszer kipróbálta már ezt a szert. Az 50 ország átlagában ez az arány 8,7 százalék.

A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet adatai szerint az új szerek 2009 környékén kezdtek elterjedni Magyarországon: 2014-ben már kétszer annyi herbált foglaltak le a hatóságok, mint marihuánát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.