Plakáttépkedésért fizet a szélsőbalos törpepárt

Kétezer forintot adnak egy-egy letépett bevándorlásellenes plakátért szimpatizánsaiknak, és közben antifasiszta hősiességről beszélnek.

Veczán Zoltán
2015. 06. 06. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Fidesz-kormány és a fasiszta szervezetek történelmi példaképeikhez hasonlóan bűnbakokat keresnek, akikre saját hibáikat háríthatják” – áll a szélsőbaloldali törpepárt közleményében.

A vörös csillag viselése miatt elítélt, majd Strasbourgban felmentett Vajnai Attila így a következő ajánlatot tette: pártja mindenkinek, „aki fényképpel igazolja, hogy közveszély okozása nélkül olvashatatlanná tesz, feliratoz vagy letép ilyen óriásplakátot, 2000 forintot fizet. Ezekből a fényképekből az Európai Baloldal augusztus 28-án kezdődő, szentendrei fesztiválján kiállítást rendezünk.”

Az elnök az Indexnek már elmondta: egy alapot hoznak létre, amelybe adakozni lehet, és ebből fedezik majd a plakátrongálók kifizetését; ehhez az alaphoz maga is hozzájárul a vörös csillagos perben kapott milliós kártérítéséből. Vajnai azt is közölte: a kifizetés igazolására küldött fotókat nem adja át a rendőrségnek.

Az MNO által megkérdezett jogász elmondta: elvben nincs olyan, hogy valaki nem adja át a bizonyítékot a rendőrség kérésére. Ha Vajnai beismeri, hogy vannak nála ilyen fényképek, akkor kötelezik azok átadására (ennek megtagadása újabb büntetőjogi kategóriát valósít meg). Ha azt állítja, hogy nincsenek ilyen fotói, majd fény derül ennek ellenkezőjére, akkor az a hatóság megtévesztéseként eleve bűncselekménynek számít – márpedig erre jó esély mutatkozik, például egy kellően súlyos rongálássorozat nyomán elrendelt házkutatás után.

A szakember elmondta: a felhívásban közzétett plakátrongálás egyértelműen szabálysértésnek, sőt 50 ezer forintos okozott kár fölött már bűncselekménynek minősül. Mi több, ha például festékszóróval fújják le a felületet, az az okozott kár értékétől függetlenül már önmagában kimeríti ezt a kategóriát. Ha ráadásul bűnszövetkezetben követik el a cselekményt, akkor még súlyosabb büntetésre számíthat a vétkes, akár több évig terjedő letöltendő szabadságvesztést is kockáztathat.

Maga a felhívás még nem valósít meg szabálysértést, azonban ha igazolhatóan Vajnai pártja felhívásának a hatására valaki akár csak kísérletet tesz arra, hogy megrongálja a plakátokat, azonnal büntethetővé válik az elkövető, és felbujtóként maga a párt is.

A lapunknak nyilatkozó ügyvéd mindazonáltal hangsúlyozta: kizártnak tartja, hogy plakátrongálásért bárkit valóban leültetnének, de pénzbírság kiszabását mindenképpen esélyesnek látja. Ezt pedig az okozott kár arányában szokták megállapítani, így egyetlen plakát esetében is a Vajnaiék által kitűzött díj sokszorosáról indul a tétel.

Mi is megkerestük a pártelnököt, aki arra a kérdésünkre, hogy ha rendőrségi eljárás alá vonják az általuk felbujtott elkövetőket, akkor biztosítanak-e nekik jogi védelmet, vagy kifizetik-e helyettük a bírságot, azt mondta, „vizsgálják ennek a lehetőségét”. Arról is érdeklődtünk, számoltak-e azzal, hogy akár a börtönbüntetés lehetőségét is kockáztatják mind az elkövetők, mind felbujtóként a saját maguk esetében. Vajnai erre azt felelte, hogy egy jogállamban minden antidemokratikus törekvésnek jogszerű ellenállni, ha pedig Magyarország nem jogállam, akkor pedig egyenesen kötelességének érzi, hogy „valóban tettekkel szálljanak szembe a diktatúrával”.

Arra a kérdésünkre, hogy ez esetben miért nem maguk mennek plakátot tépkedni, közölte: a felhívás önmagában nem jelenti azt, hogy ők nem vennének részt ilyen akciókban, de ennél több konkrétumot nem árult el.

A 444.hu egyébként reggel Nem bírta sokáig az uszító/értelmetlen bevándorlóplakát a Dagálynál című cikkében közölte, hogy Újlipótvárosban már órákkal a kihelyezése után lefestettek egy plakátot.

Korábban az Együtt is közölte: polgári engedetlenségnek tartja a plakátok leszaggatását, igaz, ők nem fizetnek érte.

A rongálás kapcsán megszólalt Kovács Zoltán kormányszóvivő is, aki azt mondta: a plakátrongálás szabálysértésnek minősül, ezért azt várják, hogy az illetékes hatóságok fogják el a rongálókat.

 

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.