Rabok hegeszthetik a déli vasfüggönyt

A déli kerítés építésében elítéltek is részt vehetnek. A belügy nem cáfolta az értesülést.

MNO
2015. 06. 26. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A déli határnál épülő kerítés építésében a Blikk információi szerint elítéltek is részt vehetnek, a szegedi Csillag börtönt például meg is keresték emiatt az illetékesek. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a rabokat a gyártásba, így például a hegesztésbe érdemes bevonni.

– A terepen való munka túl költséges a biztonsági személyzet miatt, annál sokkal olcsóbb jól képzett szakmunkásokkal felhúzatni a kerítést – indokolták.

A kerítés építésének költségei a Blikk számításai szerint meghaladhatják a 30 milliárd forintot. A kormány is hangsúlyozta, hogy ideiglenes létesítményről van szó, Trócsányi László igazságügyi miniszter egyenesen pár hónapot emlegetett. Kérdés, hogy mire lehet használni a kerítést a lebontás után. A szakértők szerint lényegében semmire: a déli határszakaszra telepített kerítést legfeljebb a vastelepen lehetne eladni hulladék formájában. Jelenleg kilogrammonként 40 forint körüli áron veszik át a drótkerítéseket. A lap számításai szerint 175 kilométernyi 4 méteres hagyományos drótkerítésért így 20 millió forintot fizetne a MÉH, amelynek van kapacitása 500 tonna átvételére.

Arról, hogy a rabok kerítésépítésbe való bevonásáról szóló hír igaz-e, érdeklődtünk a Belügyminisztériumnál is. Azt a választ kaptuk, hogy a tárcának a témában a tegnap délutáni sajtótájékoztatón elhangzottakon túl nem áll módjában további részleteket közölni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.