A falusi turizmus megmenekülhet a netes kasszától

Folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében.

MTI
2015. 07. 22. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Géza az újság szerdai cikke szerint elmondta: a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végéig az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékek használatára.

Az eredeti előírást mostanra sokan elfelejtették, mert a jelenleg is tartó átmeneti időszakban a szobakiadók úgy válthatták ki a netes kasszát, hogy vállalták, havonta elektronikus úton adnak jelentést forgalmukról az adóhatóságnak a kormányablakon keresztül.

Az érdekképviselők az alelnök szerint azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60-100 ezer forintba kerülő netes kasszára való átállás, illetve a berendezés működtetése túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek. Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sincsenek meg az állandó internetkapcsolathoz.

Szabó Géza jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében, emellett Lázár János nemrégiben tett bejelentése is bizakodásra adhat okot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor kormányfőre hivatkozva a napokban azt mondta, a kasszarendszer kiterjesztése jelenleg nem indokolt és nem életszerű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.