A Szabadság téren állítanák fel az emlékművet

Időszerű volna az ország 47 településen egykor működő 56 szovjet tábor emlékhellyé nyilvánítása is.

MTI
2015. 07. 31. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékmű legméltóbb helye a budapesti Szabadság tér, hiszen ott már áll a német megszállás áldozatainak emlékműve – közölte Bognár Zalán. A megvalósítás annál is inkább szükséges, mert a szovjet megszállás nyomán az országból mintegy 900 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba politikai fogolyként, hadifogolyként és málenkij robotra – tette hozzá.

Bognár Zalán úgy vélekedett: időszerű volna az ország negyvenhét településen működő ötvenhat szovjet tábor emlékhellyé nyilvánítása is. Hozzátette, hogy csak négynek jelöli helyét emléktábla, és csupán egy helyen áll emlékmű.

A téma kutatása azért is időszerű, mert egyre kevesebben vannak azok a túlélők, akik be tudnak számolni a hetven évvel ezelőtt történtekről. Ez azért is fontos, mert a korabeli dokumentáció döntő része megsemmisült – mondta Bognár Zalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.