Az Agrárkamara is eladná a termőföldeket

NAK: A kormány tegye meg a szükséges lépéseket a gazdák földhöz juttatásáért az állami földvagyonból.

MTI
2015. 07. 20. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrffy elmondta: ezt a mostani jogszabályi keretek között, piaci áron, teljes átláthatóság mellett, lehetőleg megfelelő finanszírozási környezetben biztosítsa az állam. Kifejtette, hogy a hatályos törvények értelmében bizonyos méret felett csak és kizárólag licites ármegállapítás lehetséges, tehát senki sincs kizárva az állami földvagyon megszerzéséből. Az árverésen kaució letételével alakul ki az ár, az elővásárlási jogok pedig ugyanazok, mint huszonöt évvel ezelőtt – tette hozzá.

A NAK elnöke felhívta a figyelmet, hogy a magyar termőföldvagyon könnyen külföldi kézbe kerülhetne, ha gazdasági társas vállalkozások is szerezhetnének földtulajdont, mivel a társas vállalkozások nemzetközi vásárló részére is értékesíthetők. A mostani szabályozás szerint a helyben lakó földművelők szerezhetnek földvagyont, fontos továbbá, hogy olyanoknál legyen a termőföld, akik használják, és nem spekulációs céllal veszik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel húszéves elidegenítési tilalom mellett történne az értékesítés, ez távol tartaná a spekulációt.

Arra a kérdésre, hogy mikor indulhat az értékesítés, Győrffy Balázs elmondta: sok kérdést kell még tisztázni, még nincs kormányzati döntés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.