Az egyházak szociális szolgálata nemzeti kincs

Czibere Károly szerint az egyházak minden kormánynak és a mindenkori ágazatvezetésnek is szövetségesei.

MTI
2015. 07. 10. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibere Károly kiemelte: az egyházak szociális és társadalmi felelősségvállalása messze túlmutat az egyházi intézmények falain, gyógyító hatása pedig az egész társadalomra kihat. Ezért az egyházak minden kormánynak és a mindenkori ágazatvezetésnek is természetes szövetségesei.

Az államtitkár szerint tavaly nyár óta szociális ügyekben az egyházak és a kormányzat között van kialakított egyeztetési mechanizmus, amelynek keretében kéthavonta üléseznek a munkacsoportok, megteremtve ezzel az intenzív és folyamatos párbeszéd lehetőségét.

Az egyházak által végzett szociális munka sajátosságaként kiemelte a minőségközpontúságot, a „szükségletalapúságot”, és a megújulásra való állandó törekvést. Szólt arról is, hogy az egyházi szolgálat mindig „gyorsabban és egyenesebben lép”, mint akár az állami, akár az önkormányzati szervezetek.

Czibere Károly kitért a lokalitásra mint értékre is, hiszen a centralizálás, a központi rendszerek létrehozása során messzebb kerül a döntéshozó az ellátottaktól, gondozottaktól. Ilyenkor pedig felértékelődik minden olyan egyházi szolgálat, amely a helyi erőforrás, a helyi közösség erejét tudja mozgósítani. Az egyházi szolgálat fontos sajátossága továbbá a lelkiség, „a diakóniai lelkület”.

Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának vezetője a szolgáltatás és a szolgálat közötti különbségre hívta fel a figyelmet. A szolgáltatás két ember között létrejövő, megállapodáson alapuló teljesítés, amelyet meg lehet venni. A szolgálat azonban máshol gyökerezik és más a célja. Hármas egység, ember–Isten és ember–ember közötti gyermeki, testvéri viszony, amelyben az Istenre figyelő és a másik ember felé forduló szolgálatot tevő nem maga segít, hanem Isten segítségét viszi.

A konferenciával induló, Református Szolgálatfejlesztés elnevezésű program célja a református szociális intézmények szakmai munkájának erősítése és összehangolása. A több mint 198 millió forintból megvalósuló, az Új Széchenyi Terv keretében támogatott program során a református egyház szociális intézményeinek munkatársai akkreditált tanfolyamokon vesznek részt, valamint 140 szociális intézményt vezető szakember kap személyre szabott szakmai támogatást és képzést.

Az intézmények közötti munka összehangolását segíti az a szintén a program keretében megvalósuló szoftverfejlesztés, amely lehetővé teszi a szolgáltatások és a kapcsolódó dokumentáció egységes informatikai rendszerben való megjelenítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.