Az oroszok újítják fel a 3-as metró szerelvényeit

Az orosz Metrovagonmas 219,1 millió euróért végzi el a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvény felújítását.

MTI
2015. 07. 08. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírálóbizottság megállapította, hogy a Metrovagonmas ajánlata – hiánypótlás után – mindenben megfelel az ajánlattételi felhívás és az ajánlattételi dokumentáció előírásainak. Az egyetlen érvényes ajánlatot adó orosz cég 219,1 millió euróért (69 milliárd forint) végzi el a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év.

A tender iránt először huszonkét cég érdeklődött, majd határidőben hét nyújtott be jelentkezést. A hiánypótlások után öt jelentkező – az észt Skinest Rail, a cseh Skoda Transportation, a francia Alstom Transport, az orosz Mertrovagonmas és a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) – felelt meg a feltételeknek. Később az Alstom jelezte, hogy nem vesz részt a tenderen. A BKV közleménye szerint a végleges ajánlatokat május 28-án bontották fel, és a Skoda Transportation, a CAF, valamint a Skinest Rail ajánlatát érvénytelennek minősítették.

A felújított járművek fő előnye, hogy jelentősen javulhat a megbízhatóságuk, húsz százalékkal kevesebb elektromos energiát használnak fel, továbbá csökken a karbantartási és üzemeltetési költségük is. A felújítás során kicserélik az elektromos rendszert, automata tűzjelzőt és tűzoltó készüléket szerelnek a vagonokba, megújul a beltér, csökken a menetzaj, térfigyelő kamerákat építenek be, és megújul az automata vonatvezető rendszer is – írták.

A BKV kiemelte, hogy az Alstom szerelvények fajlagos kocsiára 1,2 millió euró volt, az orosz ajánlat ugyanilyen műszaki tartalomra átszámított korrigált ára 864 ezer euró.

A szerződést július 20-án írják alá, az első szerelvények a szerződés hatálybalépése után tizenhat-tizennyolc hónap múlva megérkeznek, majd – ha sikeresek a próbák – havonta két felújított szerelvény kerülhet forgalomba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.