Bevándorlás: Harrach szerint emberségből vizsgázunk

Különbséget kell tenni az egyéni betelepülő és a tömeges bevándorlók között.

MTI
2015. 07. 27. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereszténydemokrata politikus a migrációval kapcsolatban kifejtette: nemcsak az üldözött és a megélhetési bevándorló között kell különbséget tenni, hanem az egyéni betelepülő és a tömeges bevándorlók között is. Mint írja, sok példát látni arra, hogy a Magyarországon tanuló külföldi diák végül itt talál munkát, és kettős identitását megélve integrálódik. „A kérdés világos: hogyan tudunk segítséget nyújtani az üldözötteknek, és hogyan tudjuk megvédeni családjainkat és értékeinket. A kettős kérdésben rejlik a kettős cél és a kettős felelősség” – fogalmazott a frakcióvezető.

Harrach Péter szerint mindenki számára elfogadható végső megoldás „az előidéző országok belső viszonyainak rendezése”, ami a globális felelősség korában nem megy a külső erők részvétele nélkül. Hangsúlyozta: Magyarországnak fontos a nemzetközi együttműködés megvalósulása a probléma hatékony kezelése érdekében. Mint írta, a népvándorlás megállításának és az üldözöttek megsegítésének másik eszköze a származási ország kultúrkörében lévő közeli befogadó országok támogatása a feladat megoldásában.

„Nemcsak nekünk, de a menekülteknek is ez a legjobb megoldás. Azoknak persze nem, akik csupán azért kelnek útra, hogy a nyugati szociális rendszer előnyeit élvezzék. Őket minél korábban le kell választani a ténylegesen segítségre szorulókról” – tette hozzá. Harrach Péter jelezte: a megkülönböztetés és ezzel az önvédelem érdekében a magyar kormány megtette az első lépéseket, megnevezte a biztonságos származási országokat, ahonnan nem jöhetnek valódi menekültek, hiszen otthon nincsenek veszélyben, és elkészítette a biztonságos harmadik országok listáját, ahol a menedékkérőnek lehetősége van a nemzetközi védelem megszerzésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.