Brüsszel is figyel a magyarországi szegregációra

Az EB felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a roma gyerekek iskolai diszkriminációja ügyében.

MTI
2015. 07. 14. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az etnikai származáson alapuló megkülönböztetés az iskolákban komoly kérdés, és azt az uniós jog tiltja”

– szögezi le általánosságban véve a biztos, tudatva egyúttal: a bizottság a hatáskörén belül kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni annak érdekében, hogy az ilyen jellegű diszkriminációval szemben fellépjen. A levélben ugyanakkor a biztos azt nem írja, hogy a konkrét ügyben egyértelműen diszkriminációról, szegregációról lenne szó.

A Kúria áprilisi jogerős ítéletében, az első- és másodfokú ítéletet felülvizsgálva, teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. A legfelső magyar igazságszolgáltatási fórum szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta.

Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát. A Kúria álláspontja szerint így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyerekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció, így logikus, hogy olyan térségben vette át az iskola működtetését, ahol jelentős arányban élnek romák.

Niedermüller az ítélethirdetést követően fordult a bizottsághoz, mert szerinte ellentétes a Magyarország uniós csatlakozása óta követett bírósági gyakorlattal és az Emberi Jogok Európai Bírósága számos ítéletével, amelyek minden esetben jogsértőnek mondták ki a szegregált oktatást.

„Ez után az ítélet után erősen kétséges, hogy a hatályos magyar jogi környezet és bírósági gyakorlat megfelelő védelmet nyújt-e a roma gyerekek elkülönítése és hátrányos megkülönböztetése ellen” – foglalt állást a politikus, aki azt kérdezte a cseh biztostól, hogy vizsgálja-e a magyarországi jogi helyzetet, s ha nem találja megfelelőnek, indít-e kötelezettségszegési eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.