Cenzúrázták, de kiderült: bezárhat a lekopaszított Dagály

A strand jelentősen át fog alakulni, és nem csak amiatt, hogy letarolták emblematikus platánsorát.

Tompos Ádám
2015. 07. 29. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kordonok mögött zúgnak a faaprító gépek az angyalföldi Dagály fürdőben. A Népfürdő utcában úgy tudják, hogy sétány miatt kell kivágni az évtizedes platán- és jegenyefákat, de az egyik vagyonőrtől megtudjuk, hogy gát épül, ezért kellett elrendelni az irtást. A munkát a Market Zrt. végzi, eljuttattuk hozzájuk a kérdéseinket, de egyelőre nem kaptunk választ, úgyhogy nem tudjuk, mennyi fa marad a fürdő területén, és mennyit vágtak ki eddig. Arról sem tudunk beszámolni, hogy valóban létezett–e olyan terv, amely alapján úgy épült volna fel a gát, hogy megmaradhattak volna a most kivágott fák.

A kedélyeket azonban nem csak a fák kivágása borzolja. Élőszóban szájról szájra, illetve a Facebookon csoportról csoportra jár egy hír, miszerint a Dagály augusztus 31-ei bezárása a strand bezárását is jelentheti. Pontosítva: lehet majd persze úszni a 2017-es vizes világbajnokságra elkészült palotában, de hogy mi lesz például a főváros egyetlen, amatőrök előtt is egész évben nyitva tartó szabadtéri medencéjével, azt ugyanúgy nem tudni, mint hogy mi történik majd azokkal, amelyeknek a helyére a látványterven egy úgynevezett Fina Market került. (Ez kötelező elem minden világbajnokság rendezésénél, egyfajta vizes kereskedelmi expót kell érteni alatta – a szerk.)

Ezek után ha egymás mellé tesszük a bedarált fákat és a vasárnap is dolgozó munkagépeket, akkor könnyen kialakulhat az egyszeri strandolóban az a benyomás, hogy Népfürdő utcai törzshelye véglegesen átalakul hipermodern és valószínűleg méregdrága dizájnuszodává. Először Szőke Lászlót, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatóját kerestük, aki közölte: „illene” információval rendelkeznie az ügyről, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz irányított minket, mondván, az MNV dönt majd ebben a kérdésben. El is küldtük kérdéseinket a vagyonkezelőnek, ahonnan azt a választ kaptuk: semmi sem teszi szükségessé a strandfürdő teljes bezárását augusztus 31. után. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a „strandfürdő egyéb, építési munkákkal nem érintett területei jelenleg a BGYH tulajdonában és üzemeltetésben vannak. Ennek megfelelően a standfürdő nyitva tartása az előttünk álló őszi-téli időszakban elsősorban a BGYH Zrt. döntésén múlik”. Külön rákérdeztünk, hogy felmerült-e a végleges bezárás lehetősége, erre egyértelmű, nemleges választ kaptunk. Jóval több minden gondolható bele azonban abba, hogy a „milyen formában fog működni a vizes vb után a Dagály?” kérdésünkre ezt felelte az MNV sajtóosztálya: „Erre a kérdésre most, 2015 nyarán választ adni még korai lenne, az idő előrehaladtával folyamatosan vizsgáljuk majd a kérdést.”

Nagy a bizonytalanság tehát, úgyhogy nem csoda, hogy Facebook-csoport alakult Mentsük meg a Dagály Fürdőt néven. Itt egyrészt lehangoló szövegek kíséretében képeket osztanak meg, és a csoport növekedésének létszámán lelkendeznek a kezelők, de szerveznek egy kék szalagos tüntetést is a strand megmentéséért. Mindezek mellett azonban találtak a szerkesztők egy új tevékenységi kört is. Új Dagály Uszoda címen indult ugyanis egy ellenoldaluk, amelynek folyamatosan mentik le a törölt bejegyzéseit. Az ÚDU Facebook-csoport kommunikációja egészen sajátos: nagyjából fele-fele arányban keverednek a személyeskedő rendreutasítások a tervgazdaság idejét idéző dicshimnuszokkal. Viszont új információkat is megtudhatunk e csatornának köszönhetően. „A kutya ugat, a karaván halad!” című bejegyzésben például egyebek közt ez áll: „A legvalószínűbb, hogy a Dagály fürdőt bezárják! Mondhatnánk azt is: a kutya ugat, a karaván meg halad, ahogy azt a képen is látják. Ez van! A két és fél hektár pedig valószínűleg akkor jön ki, ha a Dagály fürdőt bezárják, és a helyére mást építenek. Ez az ügy tehát már akkor halottá vált, midőn 2013 nyarán Magyarország megkapta egy úszó-vb rendezési jogát!”

Egy már törölt, de megőrzött bejegyzés szerint Kiss Dóra, a BGYH Zrt. marketingosztályának vezetője arról tájékoztatta a Facebook-csoport üzemeltetőit (akik egyébként a Pécsi Hírhatár Online szerzői – a szerk.), hogy „lezárták a strand területén található gombamedencét, amelyet augusztus utolsó napján, a tanmedencével és a gyermekmedencével együtt az új uszoda építési területéhez csatolnak majd”.

Kiderül az is, hogy a BGYH Zrt.-nek az MNV-vel folytatott tárgyalásai „abba az irányba mutatnak, hogy a fürdő működése 2016. december 31-ig valószínűleg biztosított”. Az eltüntetett cikk egyik legfontosabb mondata azonban ez: „Arról a fürdőt működtető cég egyelőre semmit nem tud, hogy 2017. január 1. után mi lesz annak a sorsa, de mivel ők úgy ítélik meg, hogy a fent említettek miatt jelentős területveszteséget elszenvedő strandot szerintük nem érné meg üzemeltetni, ezért az a legvalószínűbb, hogy a már említett időpontban a fürdőt bezárják.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.