Deutsch: Különbséget kell tenni az olimpiai aranyérmek között

A különböző sporteseményeken elért eredmények és jutalmazásuk között különbség van.

MTI
2015. 07. 02. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportvezető csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: egy 2013-ban elfogadott jogszabály rendelkezik arról, hogy az olimpián és a paralimpián elért különböző eredmények után mekkora jutalomban részesülhetnek a sportolók. „A ma érvényes, 2013-as kormányrendelet az egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmazásával kapcsolatosan részletesen meghatározza, hogy ha egy sportoló érmet nyer vagy a negyedik–nyolcadik hely valamelyikén végez egy világversenyen, akkor hány forint nettó jutalomra jogosult” – jelentette ki Deutsch Tamás. Kifejtette: ha az egyéni sportágakban megnyert aranyéremért járó összeget tekintjük 100 százaléknak, akkor a párosban aratott győzelem díjazása a 90, a négyesben elért siker a 80, egy csapat sikere pedig a 70 százaléka az egyéni diadalért járó jutalomnak. „Ugyanez a jogszabály rendelkezik arról is, hogy az olimpián elért eredmények után járó juttatások 50 százaléka jár a paralimpián sikeresen szereplő sportolóknak, bár én megfelelőbbnek tartom a 2012-es rendszert, mert akkor még az épeknek járó pénzösszegek 70 százalékát kapták meg a fogyatékkal élő versenyzők” – mondta.

A politikus a Magyar Narancs című hetilap csütörtöki számában megjelent interjújával kapcsolatban – amelyben kitért az ép és a fogyatékos sportolók olimpiai jutalmazásának különbségére – a magyar sajtóban megjelent egyes interpretációkat hazugságoknak, valótlan állításoknak, csúsztatásoknak minősítette. Úgy fogalmazott: bár nemes érveket tartalmazó, de hihetetlenül tájékozatlan és agresszív nyilatkozatokkal találkozott. Szerinte azok az újságírók és politikusok, akik „égbekiáltó problémáról és megjavítandó helyzetről beszélnek, fordítva ülnek a lovon”. Deutsch Tamás hozzáfűzte, tudja, hogy a közéletben és a sportban nehéz egy súlyos tévedést beismerni, szerinte ennek most van itt az ideje.

Kitért arra, hogy 1999 és 2002 között, sportminiszterként önálló helyettes államtitkárságot hozott létre a fogyatékosok sportjának segítésére, a 2000-es sporttörvényben pedig a kezdeményezésére megalakult a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (Fonesz), amely egészen 2011-ig működött. Kiemelte, hogy a tárcavezetői működése idején kibocsátott miniszteri rendelet volt az első Magyarországon, amely garantálta, hogy a fogyatékos sportolók a nemzetközi versenyeken elért eredményeik alapján juttatásban részesüljenek. Hangsúlyozta, hogy 2002-ben az állami költségvetésben 500 millió forint volt elkülönítve a fogyatékosok sportjára, s további 500 millió a parasportolók által használt létesítmények fejlesztésére.

„A 2002-es kormányváltás után radikális, semmivel nem magyarázható, hosszú éveken át tapasztalható megszorítás következett be a fogyatékosok sportjában, ez ellehetetlenített szervezeteket, sokak karrierje derékba tört emiatt. Hosszú évek után 2015-re jutottunk el ismét odáig, hogy 500 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben a fogyatékosok sportjának támogatására” – mondta Deutsch Tamás.

Az MPB alelnöke úgy látja, a parasportban óriási baj van a Gerevich-ösztöndíjjal, amelyre jelenleg 32 millió forintot lehet fordítani, bár az MPB igénye az idei évre 50, 2016-ra 70 millió forint volt. Deutsch Tamás szerint jövőre radikális növeléssel el kellene érni a 70 millió forintos összeget. Kifejtette, hogy a sportfinanszírozás három elemből, a sportszervezeteknek járó sportszakmai támogatásból, az eredményességi támogatásból, valamint a Gerevich-ösztöndíjból áll össze, s ha az egyik elem nem megfelelően működik, akkor a teljes finanszírozásban probléma lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.