Egy nap alatt több mint ezer határsértőt fogtak el

A határsértés bűncselekménnyé tételének összhangban kell lennie az uniós szabályokkal – mondta a kormányszóvivő.

MTI
2015. 07. 17. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra rengeteg határsértőt tartóztatottak fel Csongrád megye déli részén. Várkonyi Gergely közölte, a legnagyobb csoportot délelőtt Ásotthalom külterületén fogták el a rendőrök, ott 40 afgán, 42 pakisztáni, három mali és egy algériai állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön összesen 1239 embert fogtak el a rendőrök, öt gyanúsított ellen embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A témával kapcsolatban Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en arról beszélt, hogy a menekültügyi jogszabályok szigorításával összhangban van szükség arra, hogy a határsértés ismét bűncselekmény legyen szabálysértés helyett. Kovács Zoltán azt mondta: korábban is bűncselekmény volt az illegális határátlépés, az elmúlt években részben az európai uniós jogharmonizációnak, részben a „korszellemnek” megfelelően mérséklődött szabálysértésre. Hangsúlyozta, nincs olyan ország, ahol elfogadnák, hogy valaki „kényére-kedvére” kel át a határon.

A kormány álláspontja szerint a menekültügyi jogszabályok szigorításával összhangban szükség van arra is, hogy újrafogalmazzák a büntető törvénykönyv erre vonatkozó tényállását – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, ennek a változtatásnak is összhangban kell lennie az uniós szabályozással. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be: a kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális bevándorlás. Azt mondta, a jogszabály megváltoztatását kérik ősszel az Országgyűléstől. A konkrét javaslatot kedden teszi meg a kormánynak Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.