Egyelőre nem hoz szavazókat a kerítés a Fidesznek

A nyár beálltával mintha betonba öntötték volna a pártok támogatottsági adatait. Lássuk, mit lát a Tárki!

MNO
2015. 07. 29. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes népességen belül a kormánypártok áprilisban 23 százalékos, júliusban 22 százalékos támogatottságot élveztek, míg a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Jobbik, 14 százalékos áprilisi és 13 százalékos júliusi eredménnyel.

A baloldali kihívók támogatottsága is stagnál: az MSZP-é az áprilisi 10 százalékot követően júliusban 11, a Demokratikus Koalícióé 5 százalék után 4, az LMP 3 százalék után 2, az Együtté és a Párbeszéd Magyarországé külön-külön 1 százalék volt mind tavasszal, mind pedig most nyáron. Egyéb pártok összesen 2 százaléknyi szavazatot kaptak áprilisban és 1 százaléknyit ebben a hónapban.

 

 

A teljes népességen belül csak a bizonytalanok aránya mozdult el, mégpedig a növekedés irányába: áprilisban a választók 40 százaléka, júliusban már 45 százaléka nem tudott vagy nem akart választani a pártkínálatból.

A pártválasztók körében a Fidesz–KDNP az áprilisi 38 százalék után júliusban 39, a Jobbik pedig mindkét hónapban 24 százalékot kapott.

A baloldali pártok közül az MSZP tavasszal 17, most 19 százalékot érne el a pártválasztók körében, a Demokratikus Koalíció 9 után 8, az LMP 5 százalék után most 4 százalékon áll. Az Együttre a tavaszi 1 után 2 százalék szavazna, a Párbeszéd Magyarországért pedig maradt 1 százalékon. Egyéb pártok áprilisban összesen 4 százaléknyi szavazatot kaptak volna, ami júliusra 2 százalékra csökkent.

A felmérők a legutóbbi, áprilisi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában csak statisztikai hibahatáron belüli elmozdulást találtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.