Egyre kevesebben szereznek nyelvvizsgát

Mindez az egyre több emeltszintű érettségi és a fiatal korosztályok demográfiai mutatóinak a következménye.

MTI
2015. 07. 23. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint az elmúlt évtizedben hullámzóan alakult a nyelvvizsgák száma. 2010-ig 171-175 ezer között mozgott, a legtöbb nyelvvizsgát, 180 ezret 2006-ban tették le, tavaly pedig csupán 123 ezer nyelvvizsgát regisztráltak, ezek 70 százalékát angolból.

A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) évkönyvére hivatkozva azt írja, hogy a csökkenés hátterében egyrészt a demográfiai mutatók változása áll, mivel a nyelvvizsgázók több mint kilenctizede 40 év alatti, másrészt pedig évről évre nő az idegen nyelvi emelt szintű érettségik száma is.

Az akkreditációs központ adataiból kiderül, hogy az elmúlt évtizedben magasan a legnépszerűbb nyelvnek bizonyult az angol, több mint egymillió vizsgával, a második helyezett a német, a harmadik pedig az eszperantó lett. Drasztikusan az alapfokú nyelvvizsgák száma esett vissza, 2005-höz képest tavaly alig több mint hatodannyi vizsgát regisztráltak.

Korfa alapján a 14 és 19 év közöttiek vizsgáznak a legnagyobb arányban, utánuk a 20-24 éves korosztály következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.