Élelmiszer-biztonság: egész jók vagyunk

A múlt évben mindössze 114 magyar vonatkozású ügy került fel a RASFF-listára.

MTI
2015. 07. 23. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EB minden évben elkészíti összefoglalóját az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerben (RASFF) megjelent értesítésekről. A legfrissebb összegzésről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatta az MTI-t, amely szerint: a múlt évben 114 magyar vonatkozású ügy került fel a RASFF-listára, amelyből 96 élelmiszerrel, 13 takarmánnyal és 5 élelmiszerrel érintkező anyagokkal volt kapcsolatos. A legtöbb magyar vonatkozású ügy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők összetételével és szennyezettségével – 35 eset – függött össze.

A RASFF-on megjelent 36 magyar származású termékre vonatkozó kifogás közül 9 eset harmadik országban gyártott, magyar kereskedő által az EU-ban forgalomba hozott terméket érintett. A további 27, ténylegesen Magyarországon előállított, kifogásolt termék az összes RASFF bejelentésnek kevesebb mint 0,9 százaléka volt.

Tavaly összesen 3157 bejelentést továbbított a brüsszeli RASFF központ a tagállamoknak, amelyből 751 riasztás, 410 a nyomon követést segítő tájékoztatás, 623 figyelemfelhívó tájékoztatás és 1373 határ-visszautasítás volt. A riasztások száma 2013-hoz képest 25,3 százalékkal nőtt, a többi kategóriában csökkenés volt.

A múlt évi bejelentésekből 84 százalék (2663) vonatkozott élelmiszerre, 10 százalék (309) takarmányra és 6 százalék (185) élelmiszerrel érintkező anyagokra. Mindezen belül például a megengedettnél magasabb növényvédőszer-maradékokkal 435 bejelentés foglalkozott.

A bejelentésekhez 5910 utánkövető dokumentum is érkezett, ami 2013-hoz képest 11,8 százalékos emelkedést jelent. Az utánkövetések számának növekedése jelzi, hogy a hatóságok nagyobb gondot fordítanak a bejelentések még alaposabb kivizsgálására, az intézkedések meghozatalára, valamint az érintettek tájékoztatására.

A tavalyi év egyik újdonsága, hogy – az úgynevezett lóhús-hamisítási botrányhoz hasonló esetek megelőzése érdekében – a bizottság az élelmiszer csalás-hamisítás hálózat (FFN) létrehozásáról döntött. Emellett elindította a kifejezetten a fogyasztóknak szóló felületét, amelyen a visszahívott termékekkel kapcsolatos legfrissebb, elmúlt négy heti információkat teszik közzé.

Az 1979 óta működő RASFF-rendszer egy olyan informatikai eszköz, amely elősegíti a tagállamok élelmiszer-biztonsági hatóságai közti gyors információáramlást, így kulcsszerepet játszik a magas szintű élelmiszer-biztonság megteremtésében és fenntartásában – tartalmazza a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.