Fákat csavart ki, kéményeket döntött a vihar

Jégeső, felhőszakadás és erős szél csapott le az országra.

MTI
2015. 07. 25. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdu Márton hangsúlyozta: a szél lesodorhatja a tetőcserepeket, leszakíthatja a faágakat, amelyek sérüléseket okozhatnak. Mindenkinek azt javasolta, hogy tájékozódjon a várható időjárásról, mielőtt szabadtéri programot tervez.

Azt is tanácsolta, hogy a nagyobb tavakban fürdőzök figyeljék a viharjelzőket, és viharjelzés esetén ne menjenek vízbe.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a viharos erejű szél miatt a szabadban hagyott tárgyak is kárt okozhatnak, így a szél megérkezése előtt rögzíteni kell azokat.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a vihar miatt Győr-Moson-Sopron megyéből már több riasztást is kaptak a tűzoltók.

A dél-balatoni vonal Balatonaliga és Balatonszemes közötti szakaszán zárlatos lett a felsővezeték, ezért a két állomás közt szünetel a közlekedés – közölte a Mávinform.

Hozzátették, hogy már megrendelték a vonatpótló buszokat, de jelentős, 20-60 perces késések várhatók a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes-vonalon a késő esti órákban.

A tájékoztatás szerint Aszód és Gödöllő között fa dőlt a pályára, amelyre egy tehervonat mozdonya rászaladt és leszakította a felsővezetéket is. Emiatt mindkét vágányon áll a forgalom, a pótlóbuszokat megrendelték – közölték.

A Budapest–Hatvan–Miskolc-vonalon is jelentős késésekre kell számítani a késő esti, éjszakai órákban.

A közlemény szerint a Budapest–Vác–Szob-vonalon, Gödnél is fa dőlt az egyik sínpárra, emiatt Dunakeszi felé csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez 10-20 perces késést okoz a szobi vonalon.

A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően fakidőlés miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondása szerint a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolítják el a tűzoltók.

Hozzátette, hogy az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hős utcában tetőről hullottak cserepek.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint fa dőlt ki a VI. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében. A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dőlt ki és megrongált egy járműt. Nincs arról tudomásuk, hogy a viharban bárki megsérült volna – tette hozzá.

A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a Múzeum körúton kidőlt fa miatt a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok járnak.

A Balaton partján is jelentős károkat okozott az erős szél szombaton, több mint félszáz esethez vonultak ki a tűzoltók – adta hírül a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A vihar Marcali térségét érte el először, majd a balatonboglári és a siófoki tűzoltókat riasztották, és a mentési munkákba a kaposvári tűzoltók is bekapcsolódtak. Marcali egyik utcájában egy 8 méter magas szilvafa hasadt ketté, a fa letört ágai leszakították a telefonvezetékeket.

Somogyszentpálon egy villanyoszlopot is kidöntött a vihar. Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar, és a szikrázó vezeték meggyújtotta a sínek mellett a száraz aljnövényzetet.

Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra. Siófokon és Balatonszárszón parkoló autókat rongált meg a lezuhant faág. Balatonszárszón két húsz méteres fenyő dőlt rá egy lakóházra. Balatonszemes Kikötő utcájában egy háromszintes társasház lemezfedését tépázta meg a vihar.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

Mintegy ezeregyszáz fogyasztónál továbbra sincs áram Győr-Moson-Sopron megyében a szombat délutáni viharban leszakadt felsővezetékek miatt – tájékoztatta késő este a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy Pinnyén, Hidegségben és Fertőhomokon még nem tudták helyreállítani az áramellátást a szolgáltató szakemberei. Hozzátette, hogy Fertőhomokon a vihar 42 házban okozott kárt: kémények dőltek le, háztetők cserepeit bontotta meg a szél, egy helyen pedig a tűzfal dőlt meg, de kiköltöztetésre egyelőre nem volt szükség.

Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó felhőszakadás szombat délután a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen, jelenleg 3200 fogyasztónál nincs áram – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a soproni, a csornai és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi, peresztegi, bősárkányi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat már harminc helyre riasztották.

Hozzátette: a leszakadt felsővezetékek miatt jelenleg öt településen – Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn – van áramkimaradás.

A meteorológiai szolgálat honlapján azt közölte, hogy a hidegfront vasárnapra már el is hagyja a Kárpát-medencét, és vasárnapra mérséklődik a meleg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.