Fejet hajt a Lombard

Eleget tesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felszólításának az autóhitelezéssel foglalkozó Lombard Lízing Zrt.

Horváth Csaba László
2015. 07. 16. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint fellélegezhetnek a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. adósai, ugyanis a társaság módosítani fogja a minden ügyfelére érvényes általános szerződési feltételeit. Az autóhitelezéssel foglalkozó céget az MNB azután szólította fel erre, hogy beszámoltunk róla, a Kúria 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit a 2009. augusztus 1-je előtt hatályban lévő üzletszabályzataiban. A jegybank azt kívánta, hogy a Lombard azonnal változtassa meg üzletszabályzatait, és a perben érintett időszakot követő, így a ma is hatályos általános szerződési feltételeit is írja át, erről pedig tájékoztassa az MNB-t július 14-ig.

Mivel a határidő lejárt, kerestük a jegybankot, ám lapzártánkig hiába vártunk válaszukra. Binder István felügyeleti szóvivő megkeresésünkre csupán annyit közölt: lehet, hogy kapunk választ. Ez végül elmaradt. A Lombardnál viszont készséggel reagáltak kérdéseinkre. A cég képviselőjétől megtudtuk, eleget kívánnak tenni az MNB felszólításának, s az üzletszabályzatok módosításának technikai részletein dolgoznak.

Ismeretes, a legfőbb bírói testület ítélete hatalmas győzelmet jelent az adósok számára, ugyanis a Kúria érvénytelennek nyilvánította a pénzintézet legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. Például nem mondható fel a szerződés akkor, ha lopáskár vagy a jármű baleseti totálkára következik be. Akkor sem mondhatja fel a szerződést a társaság, ha az adós első alkalommal 15 napot meghaladó késedelembe esik, s a hitelező által meghatározott póthatáridőn belül sem teljesít. De abban az esetben sem mondható fel a szerződés, ha az adós ellen felszámolási, végrehajtási eljárás vagy végelszámolás indul.

Döntöttek továbbá arról is, hogy a Lombard a továbbiakban nem adhatja ki ügyfelei adatait behajtócégeknek, valamint nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját még akkor sem, ha megszűnik a szerződés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.