Gaskó bedobta a törölközőt

Válaszolni sem volt lehetősége a vádakra a VDSZSZ tisztújítóján, nem indul újra az elnöki tisztségért.

VZ
2015. 07. 09. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonban a történtek fényében a helyszínen úgy döntött, hogy mégsem próbál meg újrázni. Mint írta, az őt és a szervezetet ért „igaztalan vádakra” szeretett volna „tisztességgel válaszolni, de a szavazás – úgy tűnik – előre le volt osztva”.

Azt is nehezményezte, hogy a másik elnökjelölt Halasi Zoltán szótlanul ülte végig a kongresszust, értelmezése szerint ez azt is jelenti, hogy Halasi „nem érezte szükségét, hogy a 26 évvel ezelőtt a demokrácia és az érdekvédelem bástyájaként létrehozott szervezet küldöttei demokratikusan, a jelöltek érveit és programjait meghallgatva, felelősen döntsenek”.

Gaskó csaknem huszonöt éven át vezette a VDSZSZ-t, a május elejei tisztújításon azonban már nem választották újra – bár egyedüliként indult, a küldöttek mindössze 37 százaléka szavazott rá, Gaskó maga pedig már akkor puccsot emlegetett. A konfliktus oka az volt, hogy bár korábban a szervezet minden éves pénzügyi beszámolóját elfogadták a küldöttek, a 2014-es költségvetési jelentés kapcsán Bárány Balázs alelnök megmagyarázhatatlan „egyensúlyzavarokat” látott a gazdálkodásban; mivel ezt aggályosnak tartotta, bejelentést tett az ügyészségnél. A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya azonban illetékesség hiányában elutasította a kérelmet.

Gaskó az ügy kapcsán azt hangoztatta, hogy Báránynak alelnökként rálátása volt a most kifogásolt gazdasági ügyletekre, Bárány viszont arra hivatkozva, hogy érdekvédelmi alelnökként a napi ügyekkel foglalkozott, azt mondta, a gazdasági döntések nem hozzá tartoztak. A május 7-i küldöttgyűlés egyébként Gaskó elmondása szerint szinte egyhangúlag fogadta el a gazdálkodással kapcsolatos beszámolót.

Bárány csütörtökig az elnöki jogköröket ideiglenesen betöltő alelnökként tevékenykedik, a Gaskó ellenében induló Halasi Zoltán állítólag az ő embere.

Gaskó a Hirado.hu-nak június végén azt is elmondta, hogy az elmúlt másfél hónap tapasztalatai alapján szélsőséges, „a Jobbikhoz köthető személyek szervezkedtek ellene”, és erős a gyanúja, hogy Bárány és Halasi keze van a dologban. Bárány ezt követően egyébként rágalmazásért is feljelentette Gaskót az őt és a szervezetet ért vádjai miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.