Harmincmilliárd jut a Ludovika fejlesztésére

Uszodát és lőteret alakítanak ki, valamint lovardát újítanak fel az Orczy térnél.

MTI
2015. 07. 24. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezése a Ludovika Campusban elnevezésű állami beruházás egyes programelemeinek megvalósítása érdekében szükséges intézkedésekről és a források biztosításáról szóló kormányhatározat szerint az intézmény fejlesztésének első ütemére, a 2015 és 2018 közötti időszakra öt feladatot határoztak meg.

El kell készülnie egy új oktatási épületnek, a rendészettudományi kar kollégiumának és speciális képzési épületének, továbbá a Ludovika-szárnyépületben a közigazgatás-tudományi karnak kell biztosítani bizonyos oktatási funkciókat. Ezek mellett a határozat előírja sportlétesítmények – köztük uszoda és lőtér – megvalósítását, valamint a Ludovika-szárnyépülethez csatlakozó vívóterem, előadóterem épületében oktatási, kulturális, sport- és egyéb kiszolgálófunkciók kialakítását.

Ugyancsak a következő három év feladatai között szerepel az Orczy park felújítása, ennek keretében lovarda, istálló és egyéb lovas létesítmények rekonstrukciója, kialakítása, a Népligethez való kapcsolódás lehetőségének megteremtésével – rögzíti a kormányhatározat.

Mindezzel párhuzamosan a kormány döntése értelmében 2017-ben megkezdődik a Ludovika Campus fejlesztésének második üteme is. A 2017 és 2020 közötti feladatok között szerepel a hadtudományi és honvédtisztképző kar speciális bentlakásos képzési központja, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központja létesítményeinek kialakítása.

A magyar nyelvű önálló magyar tisztképzés központjául szolgáló Ludovika Akadémia felállításáról 1808-ban döntött az Országgyűlés. Az épület alapkövét 1831-ben tették le, és 1836-ra fejeződött be az építkezés. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg és szolgálta a magyar honvédtiszt képzést 1944-ig.

A Ludovika Campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány. Az NKE új főépületét – vagyis a Pollack Mihály által tervezett Ludovika Akadémia felújított épületét – tavaly március 31-én adták át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.