Határidőre elkészülnek a tankönyvek

Az általános iskolás diákok 63 százaléka ingyen, vagy kedvezménnyel jut a tankönyvekhez.

MTI
2015. 07. 22. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czunyiné Bertalan Judit a tankönyveket előállító hat hazai nyomda konzorciumi központjában, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a terveknek megfelelően augusztus 3-án megkezdik a tankönyvek kiszállítását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból az iskolákba.

Naponta mintegy 350 iskola kapja meg a tankönyveket, s a tervezett, augusztus 25-ei határidőre minden iskola megkapja a rendelt mennyiséget – hangsúlyozta az államtitkár, aki politikai hisztériakeltésének nevezte az ellenzéknek azt az álláspontját, miszerint „káosz várható a tankönyvellátásban”.

 

Czunyiné Bertalan Judit elmondta, hogy az általános iskolás diákok 63 százaléka ingyen vagy kedvezménnyel jut a tankönyvekhez. Az ingyenes állami tankönyvprogram keretében valamennyi általános iskola 3. évfolyamáig már most minden gyerek ingyen kapja a tankönyveket, 2017-re pedig valamennyi általános iskolás ingyen juthat a tankönyvekhez.

A köznevelési államtitkár a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy komoly tartalomfejlesztés folyik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI), ami a tankönyvek mellett a digitális tartalomfejlesztésre is kiterjed.

Hegedűs István, az Emmi tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa kiemelte: az ellátást a minőség, a biztonság és a hatékonyság jellemzi. A minőséget a két éve tartó tartalomfejlesztés biztosítja, a biztonságot jól jelzi, hogy jelentősen csökkent az iskolák és a szülők észrevétele ezen a területen, míg a hatékonyság eredményeként olcsóbbak lettek a tankönyvek – sorolta a miniszteri biztos. Utóbbi kapcsán megjegyezte: az államháztartásnak és a családoknak 3,2 milliárd forinttal kell kevesebbet tankönyvekre kiadniuk az idén, mint tavaly.

Kaposi József, az OFI főigazgatója kiemelte: több mint 1100 tankönyvcím szerepel a kínálatukban, 150 új fejlesztésű tankönyvet vezettek be, 100-at pedig átdolgoztak. Az új fejlesztések egyharmada kísérleti könyv, ezeket több mint háromezer iskola választotta, s 1500 pedagógus próbálja ki. A fejlesztések új elemeként említette Kaposi József a négy új földrajzi, illetve történelmi atlaszt.

György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda vezérigazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt három hónapban a magyar nyomdaipari kapacitás 80 százalékát a tankönyvnyomtatás kötötte le. A hat nyomdát összefogó, általuk vezetett konzorciumban összesen 1500-an dolgoztak a kánikulai napokban is azért, hogy időben elkészüljenek a tankönyvek.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója hozzátette: 4335 iskola rendelt a 3400-féle tankönyvből összesen mintegy 12,2 millió darabot, 11 milliárd 850 millió forintért. A tankönyvekből 10 millió példány már a Kello raktáraiban van, s augusztus 3-án megkezdik a kiszállítást az iskoláknak összeállított raklapos egységcsomagokban, augusztus 24-től pedig lehetőség lesz a pótrendelésekre is. A tankönyvek zökkenőmentes átvételét és kiosztását minden iskolában az általuk fizetett diákmunkások is segítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.