Határsértők százai akadtak fenn ismét

Az elfogottak között nyolcvanöt gyermek is volt.

MTI
2015. 07. 03. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jászai Linda elmondta, hogy a legnagyobb csoportot délelőtt, Ásotthalom közelében fogták el a rendőrök, ott negyvenhárom afgán, hat pakisztáni, hét iraki és öt bangladesi állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerb kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: biztosította Aleksandar Vucicot arról, hogy a kerítés nem Szerbia ellen épül, s kollégája megértette ezt. Segítséget is nyújtunk Szerbiának a macedón határon.

 

A közös kormányülés után tartott eseményen a magyar kormányfő elmondta: Vuciccsal beszéltek a menekültkérdésről, amelyet Orbán újkori népvándorlásnak nevezett, és amely szerinte nem csitul majd, hanem hosszú ideig az európai politikát érő legnagyobb kihívás marad.

Országszerte tiltott határátlépés miatt összesen nyolcszázharmincöt embert fogtak el a rendőrök, két esetben közokirat-hamisítás, kettő gyanúsított ellen embercsempészet büntette miatt indult büntetőeljárás – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A parlament elfogadta a menedéktörvény módosítását: a fideszes javaslat lehetőséget adna a kormánynak, hogy kijelölje azokat a biztonságos tranzitországokat, ahonnan a Magyarországra érkezők nem igényelhetnének politikai menedékjogot. A menedékkérők 99 százaléka illegálisan lép be hazánk területére, többségük nem rendelkezik személyazonosító okmányokkal, de az is gyakori, hogy ha vannak irataik, akkor elrejtik őket, mert úgy vélik, így nehezebb őket visszaküldeni.

A menekülttáborok túlzsúfoltak, amint azt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, jelenleg a kapacitás 200 százalékán működnek a bevándorlókat befogadó magyarországi intézmények. Folyamatosan bővíteni szükséges a férőhelyeket sátrakkal, konténerekkel vagy akár egy sportcsarnokkal.

Végh Zsuzsanna, a BÁH főigazgatója elmondta, a menedékkérelmek múlt heti, 5500-at meghaladó száma előrevetíti, hogy havonta akár 20-25 ezer kérelmezőre számíthat Magyarország az elkövetkező időszakban. Nem változott az a tendencia, hogy sokan elhagyják az országot, ám előtte sokkal hosszabb időt töltenek itt, mint korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.