Helyreigazítás

Helyreigazítás a „Vizsgálódnak Damu ügyében” 2012. március 14-én megjelent cikkünkkel kapcsolatban.

2015. 07. 10. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatja és megállapítja, hogy az alperes a Magyar Nemzet 2012. március 14-i számában megjelent „Új vizsgálat Damu Roland ügyében” című cikkében annak valótlan állításával, hogy vizsgálatot indított a Központi Nyomoz Főügyészség (KNYF) azon állampolgári bejelentés tartalma miatt, amelynek állítása szerint családi vagy rokoni kapcsolat lehet a Damu Rolandot szeptemberben elítélő volt bírónő, dr. Szabó Noémi és az ügy sértettje, a színész volt barátnője, Palácsik Tímea között; továbbá annak valótlan állításával, hogy olyan eljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség előtt, amely azt jelenti, hogy a bejelentésnek alapja lehet; valamint azon való tény közlésével, hogy a bíró az ítélethozatalt követően távozott posztjáról, azt a hamis látszatot keltette, mintha az ítéletnek bármilyen köze lenne a távozáshoz, megsértette a felperes, dr. Szabó Noémi jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát.

Megállapítja, hogy az alperes az mno.hu internetes oldalon 2012. március 14-én megjelent a „Vizsgálódnak Damu ügyében” című cikkben írt azon valótlan állítással, miszerint vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség azt a bejelentést, mely szerint családi vagy rokoni kapcsolat lehet a Damu Rolandot szeptemberben elítélő bírónő és az ügy sértettje között, továbbá, hogy a KNYF befogadta az erről szóló állampolgári bejelentést, ami azt jelenti, hogy az információnak alapja lehet, megsértette a felperes, dr. Szabó Noémi jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát.

A bíróság az alperest a további jogsértéstől eltiltja és arra kötelezi, hogy elégtételadásként a részítélet rendelkező részét jelentesse meg saját költségén 15 napon belül a Magyar Nemzet című napilapban a sérelmezett cikkel azonos módon, valamint az mno.hu internetes oldalon az eredeti cikk elérhetőségéig, de legalább 30 napig.

Ezt meghaladóan a jogsértés megállapítása, az eltiltás és az elégtételadás körében az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja.

A nem vagyoni kártérítés vonatkozásában az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezi, és ebben a körben az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására és újabb határozat hozatalára utasítja.

A részítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.