Holttestet találtak a Balatonban

Két férfit még mindig keresnek.

MTI
2015. 07. 26. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy még a vihar előtt eltűnt két férfi a vízben Balatonfürednél, akiknek a keresése eddig nem vezetett eredményre. Egyikük egy vízibicikliről, másikuk pedig egy vitorláshajóról került a vízbe. Vasárnap reggel találtak egy férfiholttestet a közeli partokon, amelynek azonosítása még folyamatban van.

A vízi mentőkhöz több tucat segélyhívás érkezett szombaton a vihar miatt, főként gyerekeket, családokat kellett menteni hajókról késő éjszakáig, a lehorgonyozva otthagyott járművek mentése továbbra is zajlik.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e a Balaton hosszában átúszására szombat délután indított rekordkísérlet, Tar Mihály elmondta: a rekordkísérlet a vízi mentők biztosításával zajlott, és a célba érés előtt két kilométerrel fel kellett adni a vihar keltette nagy hullámok miatt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombaton a délutáni órákban rendelték el a legmagasabb, másodfokú viharjelzést a Balatonon, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, közlekedőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízi rendőrök huszonegy ember életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba. A vihar alatt a tó közepén óránként 110,8 kilométeres sebességű szelet mértek. A tájékoztatás szerint sok hajós értékelte túl a tudását és a hajója képességeit, így felborultak, elsüllyedtek, vagy a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal lesodorta a fedélzetről az utasokat. Siófok előtt egy vitorlásról lecsúszott két nő számára a közelben hajózók dobtak mentőövet és kísérték figyelemmel őket a mentőhajó megérkezéséig.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a Balaton déli oldalán fákat csavart ki és vezetékeket szakított le az erős szél szombaton, ami miatt kilencvenhét helyszínen volt szükség a tűzoltók beavatkozására éjszaka. Főként megrongált lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket. Balatonszárszón például húszméteres jegenyefát csavart ki a szél, amelyet a vasúti felsővezeték tartott meg, és sikerült szakadás előtt eltávolítani.

Siófokról több bejelentés érkezett: három autót, lakóépületeket és kerítéseket rongáltak meg a kettéhasadt, kidőlt fák, letört faágak. Szántód és Balatonszemes kempingjének fáit is megtépázta a vihar, előbbi helyszínen egy kőris a vizesblokkra dőlt, utóbbi területén egy sátor és egy személyautó sérült meg, amikor kidőlt egy fa. Személyi sérülés egyik helyen sem történt.

Pusztaberénynél a vasúti forgalmat veszélyeztette egy sínekre dőlt kőris. Zamárdiban több helyen letört faágak akadályozták a közúti közlekedést. A település egyik családi házának udvarán egy kidőlt nyárfa összetört egy személyautót. Balatonlellén egy üdülő tetejét bontotta meg a szél. A mentési munkákba a környező települések tűzoltói is bekapcsolódtak.

Összesen huszonnégyen, főként meghibásodott sétahajó utasai, valamint úszók és kajakosok szorultak a rendőrök segítségére a szombat délutáni viharban a Velencei-tóban – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Közleményük szerint a vízi rendőrök az agárdi kikötőben egy sodródó sétahajóra figyeltek fel, amelynek elromlott az irányváltója, és nem tudott kikötni. A kétfős személyzet mellett nyolc utast, köztük két gyermeket segítettek partra.

A Velencei-tó Nagy-tisztás elnevezésű területén figyeltek fel a rendőrök egy tizenkét fős csoportra, amely az erős szélben és egy-másfél méteres hullámokban próbált a part irányába úszni. A tíz gyermeket és két felnőttet partra vitték.

A tó Pap-kert nevű területén a viharos szélben két férfi egy felfújható kajakkal igyekezett a part irányába, azonban saját erejükből nem tudták biztonságosan megközelíteni. A strandolókon a rendőrök segítettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.