Ítélkezési szünet lesz a bíróságokon

Július 15-étől augusztus 20-áig csak halaszthatatlan ügyekben hoznak döntést.

MTI
2015. 07. 14. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halaszthatatlan ügyekben, ha például a törvény ír elő soron kívüli eljárást, ez idő alatt is folytatódik az ítélkezés. Ilyenek például a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perek, a sajtóhelyreigazítási perek, a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló perek vagy a kiemelt ügyek.

Az ügyeletet teljesítő büntetőbírók az ítélkezési szünet alatt is döntenek előzetes letartóztatásról, szabadlábra helyezésről. Működik a cégbíróság, és a bírók eljárnak végrehajtási ügyekben is. A kezelőirodákban az ügyfelek leadhatják beadványaikat és az iratokba is betekinthetnek. A hazai bíróságokon az ítélkezési szünetben adják ki a nyári szabadságokat, de általában igaz ez az ügyfelekre, az üzleti szférára és a jogi képviselőkre is. Az ítélkezési vagy törvénykezési szünet jól ismert a nemzetközi gyakorlatban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.