Kárpátaljai segélyezési programról beszélt Lázár

A miniszter szerint a bevándorlás az egész európai baloldal Waterlooja.

MTI/MNO
2015. 07. 18. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: – A legfontosabb célunk az, hogy a kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak, ezért új segélyezési programokat vezetünk be. A magyar kormány minden kárpátaljai magyar pedagógus bérét kiegészíti, minden kárpátaljai magyar gyermek étkeztetését kifizeti, és segítjük a nehéz helyzetbe került önkormányzatokat is – fogalmazott a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

Lázár János szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy Munkács utcáin lövöldöznek. Az ukrán államtól elvárjuk, hogy minden magyar honfitársunk és polgártársunk személyes biztonságát garantálja – szögezte le. Hozzátette: a magyar kormánynak minden magyart meg kell védenie.

A miniszter a bevándorlásról szólva azt az egész európai baloldal Waterloojának nevezte. Hozzátette: évtizedeken át azt sulykolták, hogy Európa határait meg kell nyitni, mert a bevándorlókkal az egész földrész erősebb és gazdagabb lesz. Most súlyos ideológiai visszavonulót kell fújniuk, mert minden itt élő számára világossá vált, hogy a gazdasági bevándorlók súlyosan veszélyeztetik az európai emberek életminőségét, hiszen részesülni akarnak az itteni életszínvonalból anélkül, hogy ahhoz bármit is hozzá akarnának vagy tudnának tenni – mondta.

Hozzátette: szó nincs arról, hogy az európai országok tervezett gazdasági betelepítést hajtanának végre munkaerő-piaci okokból. Majd ha erre szükség lesz, mi, magyarok akkor sem Szíriában, Afganisztánban vagy Észak-Afrikában keressük a leendő itthoni munkavállalókat, hanem a határaink túloldalán élő magyarok között – fogalmazott.

Lázár az interjúban arról is beszélt: az általa vezetett hivatalt Orbán Viktor szuverenitásminisztériumnak tekinti, mivel „a mindennapi kormányzás feladata mellett az a dolgunk, hogy az ország függetlenségét minden kormányzati döntésben érvényesítsük”. Szerinte a nemzeti szuverenitás miatt „vásárol bankokat az állam, amelyeket egyébként privatizálni fog, hiszen a nemzeti tulajdon nem feltétlenül azonos az állami tulajdonnal. Ezért kellett továbbvinni a takarékszövetkezetek integrációját is, mert ezek együtt hatalmas nemzeti pénzügyi erőt jelentenek. Ne felejtse el, több mint egymillió ügyfelük van. Már csak néhány lépés, hogy belőlük egy új magyar népbank szülessen.”

A miniszter ismét cáfolta azt a többször felmerülő értesülést, hogy konfliktusuk lenne Rogán Antallal, és – mint hozzátette – várja már, hogy Rogán is tagja legyen a kormánynak.

Lázár kifejtette azt is: nem fél attól, hogy meggyűlik majd a baja a bürokrácia csökkentésével, „mi machetével esünk az abszurd bürokráciának. Ez csak akkor sikerülhet, ha országos mozgalom lesz belőle, ha a kormány és az emberek, a bürokrácia mindennapi áldozatai össze tudnak fogni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.