Két és fél millió tűszúrás Magyarországon

Húszféle betegségre közel két és fél millió oltást adtak be tavaly Magyarországon.

Kuslits Szonja
2015. 07. 16. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életkorhoz kötött kötelező, megbetegedési veszély esetén kötelező, illetve választható vakcinát 2 494 944 esetben adtak be tavaly Magyarországon – egyebek mellett ez derül ki az Oltást Követő Nemkívánatos Események (OKNE) felügyeletének jelentéséből. A dokumentum szerint az oltást követő nemkívánatos események nagy részében enyhe tünetek jelentkeztek, amelyek néhány nap után kezelés nélkül is nyomtalanul elmúltak. A 175 eset közül 46-ban a kanyaró– rubeola–mumpsz (MMR), 49 esetben pedig a diftéria és a járványos gyermekbénulás elleni (penta-, tetravalens) oltással kapcsolatban tettek bejelentést, de a hepatitisz B vakcinánál is rögzítettek huszonöt panaszt – derül ki az OKNE felügyeletének összesítéséből.

A jelentés szerint az esetek körülbelül negyedében olyan aggódó szülők tettek bejelentést, akiknek egy év alatti gyermekük mindössze néhány napos kórházi megfigyelésre szorult. Az enyhe tünetek közé sorolható a hőemelkedés, láz, rossz közérzet, gyengeség, hányinger, hasfájás, viszketés, lokális bőrpír, duzzanat, fájdalom.

2014-ben egyébként két olyan esetet is jelentettek, mikor a beteg az oltás után harminc napon belül elhunyt, de a kivizsgálások végül mindkettőjüknél bebizonyították: a halál oka nincs összefüggésben a vakcinával, azt egy már meglévő kór okozta.

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy tavaly 36 ezer 12. életévét betöltött leánygyermek részesült az önkéntesen választható, térítésmentes HPV-oltásból. Ehhez képest mindössze 13 bejelentés érkezett, amelyek nagy része (11) a fiatal lányok között igen gyakran előforduló „pánikreakció”, az oltástól való félelem volt.

– Az ajánlott és kötelező védőoltások olyan betegségektől is megvédhetik a gyermekeket, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek, a vakcinák miatti mellékhatások pedig nagyon ritkák – tájékoztatta lapunkat Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyász főorvosa, aki az elmúlt 32 év alatt nem találkozott olyan súlyos esettel, amikor a védőoltás miatt került kórházba egy gyermek. Az OKNE adatsorával kapcsolatban a főorvos kifejtette, ha a beteg nem sokkal az oltást követően, de attól teljesen függetlenül kerül kórházba, például heveny tüdőgyulladás miatt, az is része lesz a statisztikának, ezért előfordulhat, még a feltüntetettnél is kevesebb esetben okozta ténylegesen a vakcina a kórházi kezelést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.