Külföldi kézbe kerülhetnek az állami földek

A jogszabályok szerint az érintett földeket már vissza kellett volna kapnia az államnak, de a kisajátításokra nem került sor.

MTI
2015. 07. 08. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályok szerint az érintett földeket már korábban vissza kellett volna kapnia az államnak, de a kisajátításokra sok esetben a mai napig nem került sor. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vizsgálatot sürget az ügyben.

A lap tulajdonába került dokumentum szerint csak a Szigetközben 1137 hektárnyi területen, védett, de állami tulajdonba nem vett szövetkezeti földhasználatos föld van. A szövetkezetek nagy része ma már magánkézben van, többet korábban külföldi tőkés társaságok és magánszemélyek vásároltak meg. Arra is akad példa, hogy a szövetkezet javára bejegyzett földhasználati jog az átalakulás során saját tulajdonná válik, így a szövetkezet jogutódjaként létrejött társaság magántulajdonába kerül az eredetileg az államot illető terület.

A Szigetköz Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Szövetkezet jogutódjaként létrejött Agro-Szigetköz Kft. esetében a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal nyilvántartása szerint a 14 hektárnyi rétet a kft. saját tulajdonaként jegyezték be, miközben a termelőszövetkezet csupán földhasználati joggal bírt korábban. A társaság 2006-tól osztrák és magyar állampolgárok tulajdonában van.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a lapnak azt mondta: mérhetetlenül felháborítónak találja a kialakult helyzetet, és a szigetközi példák mellett az ország más részein található más szövetkezetek földhasználatát is megvizsgálják. „Ahol védett, állami tulajdonú földet találunk, felszólítjuk a szövetkezetet, hogy az érintett területet adja vissza a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek” – mondta, hozzátéve, hogy a visszaszerzett területet a Földet a gazdáknak programon belül családi gazdaságoknak osztják ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.