Különleges építészeti dokumentáció a füzérradványi Károlyi-kastélyról

A munka eredményeként lehetőség van a rendelkezésre álló adatok többcélú 3D-s felhasználására is.

MNO
2015. 07. 16. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy jelenleg hazánkban a BKK Közútnak van a legnagyobb szkennelési kapacitása, a társaságnál működő rendszert (KARESZ) pedig a legmodernebb technológián alapuló eszközök és az azt alkalmazó szakembergárda teszi egyedülállóvá.

A mérési módszer lényege, hogy a nagy pontosságú 3D lézerszkennerekből, kamerákból, illetve precíziós navigációs rendszerből álló műszeregyüttes képeket és 3D pontfelhőt készít az adott objektumról, így az nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé és elemezhetővé is válik – írták, hozzátéve: a létrejött adatbázisban minden egy centiméternél nagyobb részlet pontosan definiálható.

Kiemelték, hogy a pontfelhő kiválóan szolgál tervezői feladatok alapadataként, illetve a KARESZ által előállított 3D térképi adatbázis alapjaként egyaránt, és a pontfelhő alkalmazásával készül Budapest nagy pontosságú 3D útkatasztere is.

A füzérradványi Károlyi-kastély esetében a társaság feladata egyrészt a kastélyépületnek, a hozzá tartozó park útjainak és néhány kijelölt építményének, valamint a kastélypark határát jelentő kerítés külső oldalának lézerszkennerrel történő felmérése volt. Ezután következett a vektorizálásra alkalmas pontfelhő-előállítás, továbbá a pontfelhőn alapuló tervdokumentáció elkészítése.

„A kastélypark 20 hektárnyi területét két óra alatt mérték fel kollégáink. A nyers pontfelhő utófeldolgozása közel tíz órát vett igénybe. A kastély épületét, a mintegy 7500 négyzetméternyi területet hat nap alatt, két műszakban, összesen nyolc terepi munkatárs mérte fel több mint 800 álláspontból. Az utómunkát négy operátor tíz napon keresztül végezte” – emelték ki.

Mint írták, a munka eredményeként nemcsak egy színes pontfelhőket és több ezer fényképet tartalmazó műemlékvédelmi tervdokumentáció állt elő, hanem lehetőség van a rendelkezésre álló adatok többcélú 3D-s felhasználására is, mely marketing és PR szempontból is széleskörű lehetőségeket rejt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.