Leállhat a Volán?

Létszámhiány miatt hamarosan leállhatnak a buszok, és ez egyértelműen a kormány felelőssége – állítja a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

MNO
2015. 07. 20. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonos gondokkal küzdenek a közlekedési ágazat különböző szereplői, létszámhiány miatt kongatják a vészharangot a MÁV-nál és teherfuvarozóknál is, és most ugyanilyen okból tragikus állapotokra hívja fel a figyelmet a Volán vállalatoknál működő Közúti Közlekedési Szakszervezet. A KKSZ figyelmeztetett: a Vasutasok Szakszervezete a szakmából való elvándorlásra panaszkodik, Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke mintegy 6500 sofőr hiányára hívta fel a figyelmet, s kiderült, hogy a Volán társaságoknál már a cégvezetés is elismeri: ha nem történik változás a képzésben és nem emelkednek a bérek, hamarosan nem lesz, aki vezesse a buszokat.

„A KKSZ évek óta több alakalommal is felhívta a munkáltatók és a tulajdonos MNV Zrt. képviselőinek a figyelmét a problémára, mégsem történt semmi” – áll a közleményben. Ezek után a szakszervezetet megdöbbentette a napokban Lázár János miniszter kijelentése, miszerint akár meg is szűnhetnek a Volánok. „Vagyis vissza a 20. század derekára, irány a Mávaut?” – teszi fel a kérdést a szakszervezet. A KKSZ-t megdöbbentette a kormányzat „égbekiáltóan laikus” következtetése, miszerint ha kevés a vasutas és kevés a buszvezető, akkor a két problémát egyetlen cégbe integrálva kisebb lesz a gond.

A szakszervezet felhívja a figyelmet, hogy a döntéshozásban senkinek nem jut eszébe annak a mintegy 18 ezer munkavállalónak a sorsa, akiknek a feje felett éppen dönteni készülnek, ismét nélkülük. „Ezeknek az embereknek a többsége itt dolgozza, itt éli le az életét úgy, hogy a munkában egyre több terhet raknak rájuk” – figyelmeztet a szervezet. Az autóbusz-vezetőktől elvették a korkedvezmény lehetőségét, miközben nagy értékű járművekért és nem utolsósorban utasok százaiért felelnek nap mint nap. Volánosnak lenni ma már nem divat, de még csak nem is csábító – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.