Légiósbaktériumot találtak a klinika vízvezetékében

Szeretnék nullára szorítani annak az esélyét, hogy bárki is megbetegedjen.

MTI
2015. 07. 30. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decsi Tamás azt mondta, azonnal biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe, így bizonyos időközönként forró vizet keringetnek a vízvezetékrendszerben, a betegeknek és a dolgozóknak pedig palackos vizet osztanak. A rendszer átmosásakor korlátozzák a fürdést és a csapok használatát is.

A főigazgató kitért arra, hogy a problémáról értesítették a népegészségügyi hatóságot is, amely kedden vett mintát a rendszer több mint húsz különböző pontjáról. Hozzátette: a minták célzott bakteriológiai vizsgálata három-négy napig eltart, így legkésőbb hétfőn tudni fogják azt, hogy továbbra is megtalálható-e a baktérium a rendszerben.

Decsi Tamás azt mondta, szándékosan túlzott óvatossággal kezelik a kialakult helyzetet, mert szeretnék nullára szorítani annak az esélyét, hogy bárki is megbetegedjen. Hozzátette: a rendszer forró vizes átmosásának idején kívül a csapvíz ivási és főzési célokra a továbbiakban is alkalmas, ugyanis a legionellával fertőzött víz fürdéskor és elfogyasztáskor sem okoz megbetegedést, csupán akkor, ha ilyen fertőzött vízpermetet lélegzik be valaki.

A Bama.hu arról írt, hogy a pécsi négyszáz ágyas klinika két esztendeje elkezdődött, 15 milliárd forintos felújításon esik át, a rekonstrukció három-négy héten belül fejeződik be.

A légiósbetegség heveny légúti megbetegedés, amelyet a rosszul fertőtlenített vízvezetékrendszerben, zuhanyozókban, klímaberendezésekben elszaporodó legionella baktériumtörzs vált ki. 1976-ban, az amerikai veterán légiósok egyik találkozóján mintegy harminc idős ember halálát okozta – ekkor fedezték fel, s erről az esetről kapta a nevét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.