LMP: menekültügyben európai szintű megoldás kell

A párt európai parlamenti képviselője azt mondta, szükség van a dublini rendelet felülvizsgálatára.

MTI
2015. 07. 05. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meszerics Tamás, a párt európai parlamenti képviselője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, szükség van a dublini rendelet felülvizsgálatára, mert az aránytalanul osztja el a terheket a tagállamok között; ez azonban nem azt jelenti, hogy hirtelen ki lehetne lépni a hatálya alól.

Uniós szintű meghatározást szorgalmazott arról, melyek a biztonságos országok, milyen jogaik vannak a menekülteknek és az egyes országoknak milyen mértékben kell kivenniük a részüket a probléma kezeléséből.

Meszerics Tamás bírálta a kormányt, mert szerinte nem párbeszédet, nem értelmes vitát folytat a kérdésről.

Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője, országos elnökségi tag szerint a kormány minden lehetséges hibát elkövet a bevándorlás kérdésével kapcsolatban: pánikot keltve hangolja a menekültek ellen az embereket, és a fejét homokba dugva nem akar tudomást venni arról, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a probléma.

A kabinet nem készült fel időben a jelenség kezelésére, emiatt túlzsúfoltak a befogadóállomások és a szabályozással is problémák vannak – jelentette ki, hangsúlyozva: az ellátás kapacitását bővíteni kellene, és nem bezárni az állomásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.