Maláj utasszállító: a szakértő szerint életszerű a felvétel

A videót a szeparatisták készítették nem sokkal a katasztrófa után.

MTI
2015. 07. 21. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Póti Lászlót azzal a videofelvétellel kapcsolatban kérdezték, amelyet pénteken tettek közzé az ausztrál napilap, a The Daily Telegraph online felületén, pontosan egy évvel azután, hogy a maláj utasszállító a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében lezuhant. A felvételeken – amelyeket a szeparatisták készítették nem sokkal a katasztrófa után – a repülőgép roncsainál fegyveresek láthatók katonai gyakorlóruhában, amint kinyitják az utasok csomagjait, és a földre szórják azt, ami bennük van.

A szakértő azt mondta: a felvétel „nagyon-nagyon életszerű”, azt mutatja be, hogy az oroszbarát szeparatisták a füstölgő roncsok között átkutatják a terepet, és meglepetéssel konstatálják, hogy polgári repülőgépről van szó. Ez azt az érzetet erősíti, hogy a szeparatisták egy ukrán katonai gépet akartak lelőni, de véletlenül a maláj civil gépet találták el – vélekedett. Azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a repülőgép-katasztrófáért, a kutató hangsúlyozta: a főként a közösségi oldalakról származó közvetett bizonyítékok sokasága mind azt támasztja alá, hogy a tragédiát szeparatista erők területéről kilőtt rakéta okozta. Ha a videofelvétel nyomán bebizonyosodna, hogy a szeparatistákat Oroszország haditechnikával támogatja, akkor végre lelepleződne az az „orosz hazugsághalom”, hogy ők nem részesei ennek a háborúnak – fogalmazott Póti László.

Ennek nemcsak politikai, hanem nemzetközi jogi jelentősége is lenne – folytatta. Oroszország komoly hátrányba kerülne a tekintetben, hogy hogyan tudja magát elfogadtatni a nemzetközi közösségben az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Továbbá Oroszország közvetlen érintettségének bizonysága felboríthatná azt a „békemenetrendet”, amelynek a lehetőségét a minszki megállapodások teremtették meg – tette hozzá a kutató. A 2014. július 17-én történt szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Pénteken ortodox egyházi szertartás keretében tartottak megemlékezést a lázadók kezén lévő Kelet-Ukrajnában a katasztrófa áldozatairól, a legtöbb áldozatot számláló Hollandiában pedig az amszterdami Schiphol repülőtéren emlékeztek meg róluk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.