Megoldódik a BCG-oltások ügye

Mikola szerint a gyerekeknek nem lesz bajuk, ha egy hónappal később kapják meg az oltást.

MTI
2015. 07. 21. 22:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikola Istvánt többek közt azzal kapcsolatban kérdezték, milyen segítséget nyújthat a külügyi tárca a BCG-oltások ügyében, amelyek beadását vakcinahiány miatt át kellett ütemeznie az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ). Az államtitkár azt válaszolta: hozzájuk fordult az országos tiszti főorvos és a beszerzésért felelős Novartis Hungária Kft., mondván: mindent elkövettek, hogy megkapják az oltásokat, de a dán gyártó leállt a vakcina előállításával.

A dán gyártó, a Statens Serum Institut arról tájékoztatta a Novartis Hungáriát, hogy szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Mikola István közölte: a minisztérium azzal segíthet, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek ilyen vakcinát gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket.

Tart a válaszok begyűjtése, és úgy tűnik, hogy megoldódik a kérdés – mondta. Hozzátette, hogy a gyerekeknek nem lesz bajuk, ha néhány héttel vagy egy hónappal később kapják meg a BCG-oltást.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője múlt pénteken Budapesten jelentette be, hogy az ÁNTSZ globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását.

Ez azt jelenti, hogy a csecsemők nem a szokásos rendben, vagyis a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem amint az oltóanyag rendelkezésre áll – közölte Dánielisz Ágnes. Hozzátette: az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható, a rendelkezésre álló oltóanyagot pedig  úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek minél hamarabb megkapják a vakcinát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.