Megölné a hírközlést is egy őrült kalózpárti javaslat

Nem fotózhatna senki sem szabadon köztéri magánépületeket anélkül, hogy a tulaj engedélyét meg ne kapná hozzá.

2015. 07. 07. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első és második blikkre is úgy tűnik, meghökkentően ostoba szabályozásra készülnek az EU-ban. Julia Reda német kalózpárti képviselő fejébe vette, hogy kiirtja az öreg kontinensről a magánkézben lévő köztéri épületek fotózását. Gondoljunk bele: turistaként egy idegen városban gyakorlatilag minden köztéri magánépület tulajdonosát fel kellene keresnünk, hogy felhőtlenül kattintgathassunk!

A hazai fotográfusélet egyik fontos személyiségének több sem kellett, petíciót fogalmazott meg az Európai Parlament képviselői számára a jelentés asztalra kerülte előtt néhány nappal – 9-én ugyanis már szavaznának is Julia Reda papirosáról.

– Ha ezt most megszavazzák, jelentésként eljut az Európai Bizottsághoz, és kezdetét veszi egy jogalkotási folyamat, de szakértők azt mondják, ha ez a jelentéstervezet átmegy, az hosszú távon befolyásolja a szerzői jogi szabályozást – fogalmaz az Összefogás a szabad köztéri fotózásért kezdeményezést vivő Mucsy Szilvia fotográfus, akit nem mellékesen márciusban a Magyar Fotográfus Szövetség elnökévé választottak.

Gondoljunk bele abba is: nem is csak azzal volna baj, hogy a turista lefotózza a köztéri magánépületeket és kirakja a Facebookra, hanem ennél jóval egyszerűbb problémák is előállnának: a képi hírközlés is tökéletesen megbénulna, visszarepülnénk a fényképészet előtti korba.

Ami egyébként a legfurcsább Reda asszony jelentésében Mucsy Szilvia szerint, hogy a történet nem is erre indult: valójában pont hogy az úgynevezett panorámaszabadságot akarta volna kiterjeszteni az egész unióra, ám egy francia képviselő nyomására gellert kapott az ügy, onnantól pedig nem akarták, hogy szabad legyen a köztéri „lődözés”.

– Ha éjszaka ki van világítva az Eiffel-torony, az arról készült kép, mivel a kivilágítás magánkézben van, el sem készülhet, illetve nem publikálható – említ egy megdöbbentő példát az MNO-nak Mucsy Szilvia, aki szerint a francia módosító eredetileg két irányt vázolt fel: vagy helyi szinten szabályozzák a köztéri fotózást, vagy az egész EU területén egységesen szigorítanak – utóbbit választotta Reda asszony, hogy miért, arról túl sokat nem tudni.

Mucsy több nemzetközi szervezetről is tud, amely hozzá hasonlóan már felemelte a szavát a jelentés ellen.

– Van egy online petíció egy talán német fotográfustól is, és az ügy mentén most létrehozott Facebook-oldalunkon már többen szóltak, hogy a svédek is észlelték a bajt. Többen is lehetnek, akik tiltakoznak, fel kell egymást keresnünk és összefognunk.

Mint Mucsy rámutat, a korlátozás a fotográfia több ágát is negatívan érintené: a dokumentarizmust, a fotóriportázst, de akár ezek oktatását is, hisz nem küldhetnék ki a diákokat az utcára, hogy szabadon fényképezhessenek.

– A netre feltett petícióban, amit bárki olvashat, éppen arra hivatkoztam, hogy higgyék el, az európai vizuális kultúra gyökerei pont ezek a fotóriportázsok, André Kertész és társai alapozták meg. Ilyen rendelkezések mellett Kertész műveit meg sem ismerhette volna a világ – húzza alá a fotográfus, aki azt is furcsának tartja, hogy épp egy kalózpárti képviselő nyújt be ilyen jelentést, amely párt általában a túlszabályozás ellen tevékenykedik. Julia Redával kapcsolatban sem felejt az internet: 16 évesen már a német szociáldemokratáknál volt párttag, majd zöldbe „öltözött”, most ezek frakcióját erősíti német kalózpártiként.

Hogy magát az engedélyt az egyes esetekben hogyan lehetne kérni, Mucsy nevetve csak annyit válaszol: nagyon reméli, hogy nem él sokáig ez a terv, ezen a forgatókönyvön még nem is gondolkodott, de ha elfogadják, kötelességük lesz a folyamatot bemutatni. Gyakorlatilag kivitelezhetetlen lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.