Metróügyben kivár a BKV

A Közbeszerzési Döntőbizottság válaszáig halasztják a szerződéskötést.

2015. 07. 21. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdáig semmiképpen sem írjuk alá a szerződést a régi metrószerelvények felújítására a lezárt közbeszerzési eljárás nyertesével, az orosz Metrovagonmassal – közölte lapunkkal Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója. Szerinte azután, hogy a vesztes, az észt illetőségű Skinest Rail a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadta pályázatának érvénytelenítését, meg kell várni, hogy a hatóság megtiltja-e a szerződéskötést vagy nem. Felvetésünkre, hogy Tarlós István lapunkkal közölt korábbi álláspontja szerint „bárki megtámadhatja a budapesti 3-as metró jármű-felújítási tenderének múlt szerdán kihirdetett eredményét, annak immár nincs halasztó hatálya”, a vezérigazgató azt mondta: a BKV jogászai szerint nem egyértelmű a jogi helyzet. – Vitatott, hogy a 3-as metró felújításával összefüggő beruházások gyorsítását is szolgáló, több mint egy hete hatályos törvény vonatkozik-e a szerelvények tenderére. Kérdésünkre a hatóság szerdáig válaszol – mondta Bolla. A jogszabály külön kiemeli, hogy hatálya kiterjed az „M3 metróvonallal összefüggő, azt kiszolgáló beruházásokra és felújítási tevékenységre (együtt: közlekedési beruházás), valamint a közlekedési beruházással összefüggő beszerzésekre és közigazgatási hatósági eljárásokra”. A törvény szerint „az elsőfokú hatósági határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható”.

A kiírás szerint a 3-as metró vonalán 2017 végéig összesen 37, egyenként hat kocsiból álló szerelvényt kell forgalomba állítani. A BKV igazgatósága július 8-án a bírálóbizottság döntésével összhangban egyedüli érvényes pályázatnak a Metrovagonmas 69 milliárd forintos ajánlatát fogadta el. Az egyébként ugyancsak orosz tulajdonosi hátterű vesztes Skinest azonban a múlt héten váratlanul panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, és csak ezt követően fellebbeztek itthon. Állításuk szerint az ő ajánlatuk kedvezőbb volt, és minden műszaki követelménynek megfelelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.