Nátrán Roland emlékezetkiesése

Kínos helyzetbe került a bíróságon az Eximbank volt vezérigazgatója.

Horváth Csaba László
2015. 07. 17. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A patinás műemlék épület bérleti szerződése ügyében az állami bank indított pert jó erkölcsbe ütközés, illetve feltűnő értékaránytalanság miatt az épület tulajdonosa, a Nobilis Kristóf nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó bérbeadó cég, a DÖB-68 Zrt. ellen.

Tegnap kiderült, elővásárlási jogával élve az állam is megvásárolhatta volna az ingatlant a CIB Banktól Nobilisék előtt hárommilliárd forintért, ám Nátrán Roland állítása szerint erről sem tudott, habár ezt a szerződések kifejezetten tartalmazták, s jogszabály is rendelkezik róla. Ehelyett a pénzintézet szinte felbonthatatlan, és az állam számára rendkívül hátrányos feltételek alapján bérleti szerződést kötött Nobilisék cégével 10 évre.

Ráadásul az opciós szerződés szerint a bank ezután is az eredeti vételárnál jóval magasabb áron, 4,2 és 7 milliárd forint közötti összegért vásárolhatta volna meg az épületet. Az ügy pikantériája az is, hogy amikor az Eximbank tárgyalni kezdett a DÖB-68 Zrt.-vel, az ingatlan még nem is volt Nobilisék tulajdonában. Sőt, nem is csináltak titkot abból, hogy csak akkor veszik meg – egyébként hitelből – ha a bank kibérli tőlük az ingatlant. A végeredménye az ügyletnek az lett, hogy az állam helyett Nobilisék vették meg az ingatlant hárommilliárd forintért, pedig a Nátrán vezette Eximbank jelezhette volna az elővásárlás lehetőségét az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.