Nekiment a Filmalapnak Gulyás Gergely

Nem tetszett a politikusnak, hogy óriási állami támogatást kapott a filmjére, mégsem tartja szabad országnak hazánkat Nemes Gyula rendező.

MNO
2015. 07. 10. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes Magyarországgal kapcsolatban azt nyilatkozta: „nem akarok egy olyan országban élni, ahol egy Vasfüggöny áll. El kell gondolkodjak azon, hogy hol folytassam az életem. Talán Afrikában vagy Csehországban. Egy szabad országban szeretnék élni”.

A rendező szavaira Gulyás Gergely gúnyos hangnemben reagált: „a köztudottan demokratikus jogállamok alkotta Afrikában e jellembajnok művésznek nem kell majd a szabadság hiányától fuldokolnia, mint a mi közös hazánkban, ahol nehéz lenne hányatott sorsánál egyértelműbb bizonyítékot találni a fullasztó szabadsághiányra.”

Gulyástól a Nemest támogató Filmalap is megkapta a magáét: „a Magyar Nemzeti Filmalapnál vagy a tevékenységet kellene az első két szóhoz, vagy – az őszinteség jegyében – az elnevezést a gyakorlathoz igazítani. Az előbbi jobb lenne” – fortyogott a fideszes. A politikus bejegyzését egyébként úgy kezdte: „szeretnék ezúton is gratulálni a Magyar Nemzeti Filmalap döntéshozóinak!”

Nemes Gyula vállaltan rendszerellenes filmet kívánt forgatni, miközben százmilliós nagyságrendű állami támogatásból részesült a Filmalap, és így közvetetten a magyar adófizetők pénzéből. Művében egyébként egy vélhetően Orbán Viktor portréjával díszített görögdinnyére lövöldöznek, igaz, a görögdinnyén szereplő arcképet – állítólag a Filmalap utasítására – a végleges változatban ki kellett satírozni, így csak sejteni lehet, ki szerepelt rajta, a sajtó és a kritikusok viszont egyöntetűen a magyar miniszterelnökről beszélnek.

Az általa leírtakkal kapcsolatban telefonon kerestük Gulyás Gergelyt, aki azonban bővebben nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy az egész ügy magáért beszél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.