Nem áll le az Örökmozgó mozi

A Napi Gazdaság és a Népszabadság is arról cikkezett mai számában, hogy komoly gondok vannak.

MTI
2015. 07. 28. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozit üzemeltető Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Manda) korábban közleményt adott ki, miszerint az eddigi általa fizetett bérleti díj kétszeresét ajánlotta fel a Budapest Film Zrt.-nek a filmszínház további működtetésére, a cég azonban a hétszeresét kérte tőlük. A mozi tulajdonosaként a Budapest Film Zrt. kedden közölte, hogy egy éve kezdte meg a tárgyalásokat a Mandával a hamarosan lejáró bérleti szerződés meghosszabbításáról vagy az ingatlan megvásárlásáról. A Manda az elmúlt tizenöt évben egyáltalán nem fizetett tényleges bérleti díjat a tulajdonosnak, mivel a bérlő tizenöt évvel ezelőtt mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Ha a felújítás összegét tizenöt éves viszonylatban havi összegekre bontják, akkor a Manda jelenlegi ajánlata a tizenöt évvel ezelőtti bérleti díjnak csupán 55 százaléka.

A vállalat azt állítja, hogy a Manda első és utolsó „ultimátumszerű” konkrét ajánlata ez év július 13-án hangzott el százezer forintról, ezt azonban a tulajdonos nem tudta elfogadni tekintettel arra, hogy ez a tizenöt évvel ezelőtt kalkulált bérleti díj összegét sem éri el, ezért azt kérte, gondolják át újra és erősítsék meg írásban az új ajánlatot. Ez a Budapest Film közlése szerint eddig nem történt meg. Ez ügyben a tulajdonos néhány órával a Manda közleményének megjelenése előtt is kereste telefonon a bérlőt, amely további halasztást kért, majd kiadta az ismert közleményt. „Ebben a helyzetben, amikor a jelenlegi bérlő irracionális szóbeli ajánlata az egyetlen, természetes, hogy más cégek ajánlatát is fontolóra kell venni\" – írja a Budapest Film. Arról, hogy közülük kivel köt szerződést a cég, még nem született döntés, de az biztos, hogy az ingatlanban továbbra is artmozi fog működni. A cég szerint a művészfilmek eljuttatása a közönséghez nehezen működhet nyereségesen, ezzel minden mozinak és forgalmazónak, így a Budapest Film Zrt.-nek is meg kell küzdenie.

A Napi Gazdaság és a Népszabadság is arról ír keddi számában, hogy leállhat az Örökmozgó mozi. A Napi Gazdaság ismertetése szerint a Magyar Nemzeti Digitális Filmarchívum és Filmintézet jogelődje, a Magyar Nemzeti Filmarchívum tizenöt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt.-vel a mozi használatáról. A szerződés július 31-én lejár, és hiába tett a filmintézet ajánlatot több mint kétszeres havi bérleti díjra.

A Népszabadság arról ír, hogy jelenlegi állás szerint pénteken vetít utoljára az Örökmozgó, azaz Budapest azon kevés európai fővárosok egyike lesz, ahol nem működik filmmúzeum. A lapnak Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet igazgatója azt mondta: a helyzet „nagyon komoly”. Szerinte a megoldás az lenne, hogy átadják nekik az Örökmozgó vagyonkezelési jogát, de a fővárosnál eddig csak ellenállásba ütközött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.