Nincs elég BCG-oltás a babáknak

Csak a veszélyeztetett korcsoportba tartozó újszülöttek kapják meg a kötelező vakcinát.

Kuslits Szonja
2015. 07. 18. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BCG a tuberkulózis és az újszülött-kori agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet az egyévesnél fiatalabbaknak, jelenleg a beszállítási problémák miatt egy nagyon minimális mennyiség áll rendelkezésre az oltásból, ezeket a nagy rizikónak kitett csecsemők kapják meg. A veszélyeztetettek közé leginkább azok a kicsik tartoznak, akiknek családjában vagy a környezetében tbc-s beteg él, ilyen esetekben ezt feltétlen jelezni kell.

– Reméljük, hogy az ország higgadtan és nyugalommal tudja kezelni a kialakult helyzetet. A védőnőkkel és házi gyermekorvosokkal együttműködve segítjük a tájékoztatást, és a hazánkba érkező oltások számától függően rendeljük majd vissza a kicsiket az oltópontokra – adta hírül lapunknak Horváth Ildikó.

A Korányi intézet stratégiai igazgatója kiemelte, az oltóanyaghiány ellenére csak akkor szükséges az általános szűrés, ha a gyermek kapcsolatba kerülhet tbc- fertőzöttekkel. Egyéves kor után pedig már nem is érdemes beadni az oltást, mert a babáknál az immunvédekezés csak akkor indul be, ha arra az első 12 hónapban sor kerül. A tavaly 852 tbc-s megbetegedést regisztráltak, közülük öt beteg volt kisgyermek, vagyis csak a lakosság kis számát érinti a betegség.

A BCG-vakcinák gyártása – Horváth Ildikó elmondása alapján – nem egyadagos ampullákban, hanem 8-10 személy számára elegendő dózisokban történik, épp ezért egyszerre többjüket hívják be az oltópontokba. A szérum gyártása gyakran egy évet is igénybe vehet, és előállítása esetében nem maga az oltóanyag nevezhető drágának, hanem az a speciális üveg, amelyben tárolható. Bölcs Judit gyógyszerész lapunknak kifejtette: a vakcinát steril körülmények között kell tartani, és akkor sem szabad érintkeznie levegővel, amikor felszívják a fecskendőbe – az ehhez szükséges gyártási technológia miatt lehet drága az előállítás.

A Novartis Hungária Kft. az MTI-vel tegnap azt közölte, közbeszerzés alapján társaságuk feladata az oltóanyag beszállítása Magyarországra, de a dán gyártó, a Statens Serum Institut márciusban írásban tájékoztatta őket: gyártási probléma miatt nem tud gondoskodni a megrendelt mennyiségről. A gyártó képviselője csütörtökön kelt levelében pedig azt írta, szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Ám a felhalmozott oltóanyagnak köszönhetően azok a babák, akik a rizikócsoportba tartoznak, még jó néhány hónapig olthatók lesznek, miközben más EU-tagállamokban már márciusban elfogytak a készletek – tudtuk meg az ÁNTSZ-től. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan egyeztet a gyártókkal, hogy alternatív beszerzési forrást találjanak. Európai, sőt Európán kívüli gyártókat is megkerestek, de a probléma globális jellege miatt a gyártási kapacitás nem elegendő arra, hogy a nemzetközi szinten jelentkező hiányt pótolják.

– Korábban is volt már hasonló helyzet más vakcina kapcsán. A legfontosabb ilyenkor a szülők megnyugtatása, a járványügyi helyzet ugyanis nem indokolja, hogy kétségbeessünk; a veszélyeztetett családokra fokozottan odafigyelünk – mondta lapunknak Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.