Ők a legaktívabb felszólalók a parlamenti patkóban

Volt, aki 13,5 órát beszélt, 13 képviselő azonban néma maradt az üléseken.

MTI
2015. 07. 12. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament honlapján elérhető statisztikák alapján Gúr Nándor 148 alkalommal kért szót és megközelítőleg 13 és fél órán át beszélt. Az ülésszakban egy ülésnap átlagos hossza 9 óra volt, ennél többet összesen öt képviselő beszélt. Gúr Nándor után Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szólalt fel a leghosszabban, aki összesen 12 órát beszélt, majd az LMP-frakció három tagja következik. Sallai R. Benedek 11 órában, az előző évben leghosszabban felszólaló Schiffer András ezúttal 9 óra 21 percben fejtette ki álláspontját, míg Ikotity István mindössze két perccel marad el tőle.

A felszólalások száma alapján Rétvári Bence a listavezető 242 alkalommal, őt az előző évi első, Sallai R. Benedek (152 felszólalás), Gúr Nándor (148 felszólalás), majd Tállai András fideszes nemzetgazdasági államtitkár (145 felszólalás) követi.

A tíz legtöbbet megnyilvánuló képviselő között megtalálható a teljes, öttagú LMP-frakció, akik mindannyian több mint százszor kértek szót a házvezetéstől, míg a tizedik helyen a Miniszterelnökséget vezető Lázár János van 93 felszólalással. Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János után a második legtöbb felszólalást mondta el a kabinetből. A kormányfő 45 esetben összesen 52 percig beszélt, amivel az összesített listán a 34. helyen áll.

A kormányfőt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter követi 21 felszólalással. A külgazdasági és külügyi, a földművelésügyi és a honvédelmi miniszter egyaránt 19 alkalommal emelkedett szólásra, azonban Hende Csaba összességében annyit beszélt, mint Szijjártó Péter és Fazekas Sándor együttvéve.

A felszólalások aktivitását tekintve a véleményét ötször kifejtő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint – az egyébként legtöbb elfogadott törvényjavaslatot jegyző – fejlesztési miniszter és belügyi tárcavezető áll a kormányzati lista végén, utóbbiak két-két felszólalással.

A frakcióvezetők közül a már említett Schiffer András szólalt fel legtöbbször, utána Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője következik 23 felszólalással, majd a kisebb kormánypárti frakció vezetője, Harrach Péter 15 megszólalással.

Vona Gábort a Jobbik képviselőcsoportja élén 11 alkalommal lehetett hallani, míg a szocialista frakciót vezető Tóbiás Józsefet csupán hétszer.

A képviselők fele egy óránál, illetve tíz felszólalásnál kevesebbet beszélt az egész ülésszakban, összesen tizenhárom – fideszes és a DK tagjaként függetlenként politizáló – képviselő pedig egyáltalán nem kért szót.

A Fideszből az előző négy évben is szótlan Bíró Márk és Kubatov Gábor továbbra sem beszélt, ahogy a parlament tavalyi megalakulása óta néma maradt a kormánypárti Farkas Flórián, Simonka György és Varga József is, továbbá ezúttal például Selmeczi Gabriella sem fejtette ki véleményét a parlamenti patkóban.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke 2013 októberében, a Közoktatás helyzete I. címmel elmondott napirend utáni felszólalásában beszélt utoljára a parlamentben.

Áder János köztársasági elnök 2015-ben nem szólalt még fel a parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.