Petőfi-újratemetés: pénteken robban a bomba

Sikerül Morvai Ferencék Megamorv-Petőfi Bizottságának a költőnek tulajdonított maradványok elhantolása a Fiumei úton?

MNO
2015. 07. 16. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha tetszik a kormánynak, ha nem, Petőfit eltemetik a Nemzeti Sírkertben – fogadkozott Morvai Ferenc, a bizottság elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában nemrég. Az ünnepélyes szertartás tehát az arénabeli minifesztiválra ingyen vállalkozó hírességek előadásaival veszi kezdetét: a Petőfi visszatér című táncjátékot a makói Forgatós együttes adja elő, ezt követi a Kormorán zenekar rockoperája, végül egy Petőfi-oratórium zárja a műsort, de szerepelnek az étlapon Janicsák Veca és Keresztes Ildikó, és sztárvendégként ott lesz Pitti Katalin is. Ezt követően jönne a tiszteletadás a temetőben, majd a maradványok elhantolása.

Ez utóbbiból azonban lehet, hogy semmi sem lesz: a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) ugyanis szerdán közölte: továbbra is a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét tekintik mérvadónak, mely szerint a „kazánkirály” Morvai által az Oroszország részeként létező Burját Köztársaság Barguzin nevű településénél megtalált állítólagos Petőfi-maradványok valójában egy nőhöz tartoznak. Emellett a Magyarok Világszövetsége – amelyhez a Megamorv-Petőfi Bizottság elviekben tartozik – teljes mértékben elhatárolódott Petőfi „meggyalázásától”.

Morvai korábban az ATV-ben is hevesen támadta a – mindenkori – magyar kormányt, amely szerinte az MTA-n keresztül lehetetleníti el őt. Morvai kezében állítólag négy különböző helyről származó szakvélemény van (a legutóbbi Kínából), amely igazolja, hogy a Morvaiék által 1989-ben kiásott maradványok a forradalom híres költőjéhez tartoznak, aki valójában nem az 1849-es segesvári csatában halt meg, hanem cári fogságban, Szibériában hét évvel később. Az MTA szerint azonban ezen DNS-vizsgálatok több ponton sántítanak. A napokban pedig a sírkert is fenntartását hangoztatta, a Főpolgármesteri Hivatal pedig állásfoglalásában jelezte, a Budapesti Temetkezési Intézet visszautasította a temetést – bár a szervezők állítása szerint minden szükséges dokumentumuk megvan hozzá, mégsem pótolták a kért, hiányzó dokumentumokat, amelyek kétséget kizárólag igazolnák a maradványok kilétét. A Népszava szerint az 58-as parcellában vásárolt sírhelyre pedig nem is jelentettek be temetést.

Morvai egy blogbejegyzésben már arról írt, hogy „cselhez kell folyamodniuk” a temetés lebonyolítása során. Az MNO telefonon már nem érte el a szervezőket, így csak annyit mondhatunk: pénteken kiderül, milyen véget ér a Petőfi-ügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.