Pride: két embert előállítottak

Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszközt foglalt le a BRFK.

MTI
2015. 07. 11. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy pontosan miért volt szükség a két ember előállítására, mindössze azt közölték, hogy a hatóság szerint szabálysértést követtek el. A BRFK arról is beszámolt, hogy egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszközt foglaltak le.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett szombat délután elkezdtek gyülekezni a Budapest Pride Fesztivál felvonulásának résztvevői az Andrássy úton, az Operánál. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség rendezvényére már délután három órakor több százan várakoztak az Andrássy út és a Hajós utca találkozásánál. A vonulók a Nagymező utcánál tudtak belépni a kordonokkal lezárt területre. A rendezvény környékén nagyfokú rendőri jelenlét volt tapasztalható.

A tömegben főként fiatalok voltak láthatók, akiknél szivárványszínű zászlók, színes lufik és transzparensek voltak. A szervezők közlése szerint a felvonulás célja, hogy zenével, zászlókkal, transzparensekkel szólaljanak fel azért, hogy leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transznemű vagy queer emberként is önmaguk lehessenek, és önazonosan, félelem nélkül élhessenek.

A világ nem fekete-fehér, hanem színes – mondta a Budapest Pride felvonulást megnyitva Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatója szombat délután.

A világhírű karmester – akinek szavait követően a menet zenével, zászlókkal, transzparensekkel elindult az Andrássy úton az Opera előtti területről – azt mondta: nagy ünnep a mai, a bátorság ünnepe, ugyanis azt ünnepeljük, hogy valaki vállalja önmagát. „Olyan világban szeretnék élni, ahol a társadalom elfogadja, ha egy felnőtt egy azonos neművel akar együtt élni” – mondta Fischer Iván.

Arról is szólt, bátor az a fiatal, aki kamaszkorában először megérzi, hogy az azonos neműekhez vonzódik. „Olyan világban szeretnék élni, ahol a szülők erre azt mondják: semmi baj, csak azt akarjuk, hogy boldog légy” – fogalmazott a karmester, s a homofóboknak azt üzente, hogy a homoszexualitás veleszületett tulajdonság, és soha nem lehet tudni, mikor kell egy homofóbnak azzal szembesülnie, hogy a gyermeke homoszexuális.

Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője azt emelte ki, hogy az immár huszadik alkalommal megrendezett Budapest Pride a régió legrégebbi ilyen rendezvénye, és erre büszkék szervezőként. Hangsúlyozta, egyebek között azért vonulnak fel, mert nem akarnak kerítéseket látni a különböző társadalmi csoportok között, a kirekesztés helyett a kisebbségi csoportok melletti szolidaritást választják.

Az MTI tudósítói a tömegben látták többek között Juhász Pétert, az Együtt alelnökét és Szigetvári Viktort, a párt elnökét, Bodnár Zoltánt, a liberálisok volt főpolgármester-jelöltjét, Burány Sándor és Lendvai Ildikó MSZP-s politikusokat, valamint Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, a Demokratikus Koalíció elnökét.

A menetet öt kamion vezette fel, a színes léggömbökkel feldíszített járműveken zenekarok adtak koncertet. Többek között Lang Gyöngyi Pa-Dö-Dő-dalokkal szórakoztatta a demonstrálókat. A menetben, amelyben a legtöbben szivárványszínű és európai uniós zászlókat, valamint nemzeti lobogókat lengettek, feltűntek babakocsit toló párok is, sokan kerékpárral vettek részt a felvonuláson. A magasba tartott transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy „Jézus mindenkit szeret”, valamint „Egyenlő adók, egyenlő jogok”.

A kezdés előtt az Andrássy úton felhúzott kordonnál néhány tucat, a felvonulást nyíltan ellenző tüntető jelent meg, köztük Budaházy György. Az ellentüntetők többek között „Undorító a másságotok”, a „Másság takarodjon máshová”, „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk”, „Jézus mondja: térjetek meg! mert a bűn zsoldja a halál” feliratokat tartottak fel. Az ellentüntetők egy része megpróbált bejutni a kordon mögé, ekkor kisebb lökdösődés alakult ki, de komolyabb atrocitás nélkül véget ért.

A felvonulást az Erzsébet téren az Andrássy útnál is megjelent ellentüntetők várták, hangos sípszóval és folyamatos szidalmazó kiáltásokkal. A felállított kordon és a mögötte sorakozó rendőrök miatt azonban nem tudták őket száz méternél jobban megközelíteni.

A Tabánba tartó menet eleje már átért a Lánchíd budai oldalára, amikor a vége a pesti oldalon, a Széchenyi térnél haladt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.