Segítünk felkészülni a hőségre!

Itt a kánikula, ideje felkészülni. Összeszedtük, mire érdemes figyelni a nagy melegben.

MTI
2015. 07. 03. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást lesz érvényben szombattól az országban. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Szombaton mindenütt 25 foknál több lesz, vasárnap már 27, hétfőn, kedden és szerdán a legmagasabb hőmérsékletek pedig elérhetik a 36, 37, 38 Celsius-fokot is.

Mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban. A leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

Franciaország és Olaszország is szenved

Negyven fok körül mozog a legmagasabb napi hőmérséklet Franciaországban, ahol a kánikula negyedik napja sújtja az ország különböző részeit, egyes helyeken időszakos áramkimaradásokat is okozva. Az olasz polgári védelem pedig a legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe az északkeleti Veneto tartományban és az itt található Velence városában pénteken.

A rendkívüli hőségben be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban is az esetleges hatóanyagbomlás, illetve mérgezés elkerülése érdekében – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken. Sem ablakban, sem autóban nem szabad gyógyszert tartani. A készítményeket a betegtájékoztatóban megadott utasítás szerint kell tárolni, hűtőben vagy fagyasztóban csak akkor szabad tartani, ha a tájékoztató nem tiltja. Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszeren – például megváltozik a színe, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik –, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még nem járt le a szavatossági ideje. Ezek a változások a legtöbbször minőségi változást jeleznek, amely pedig hatáscsökkenéssel vagy nem kívánt hatás megjelenésével járhat.

Budapesten folyamatosan locsolják hétvégén a közutakat, a fürdők tovább tartanak nyitva, a Deák téren hűtött vizet osztanak, emellett a közparkok ivókútjai is a lakosság rendelkezésére állnak – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Vízművek Zrt. szombattól visszavonásig, 10-től 18 óráig hűtött zacskós vizet oszt az V. kerületi Deák Ferenc téren. A Főkert Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő 106 ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a problémát. A közlemény szerint szükség esetén a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki az öntözéshez használt, ivóvíz minőségű vizet adó csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket és az azokhoz tartozó játszótereket.

A Palatinus, a Gellért, valamint a Dagály fürdő visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással 21 óráig, a Széchenyi és a Szent Lukács fürdő 22 óráig várja a strandolókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, továbbá folyamatosan figyelmeztetik a fürdőzőket az erős ultraibolya-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Több, a hétvégi csúcsforgalomban a Balaton felé közlekedő járatot állított forgalomba a MÁV-Start, az első mentesítő vonatok péntek délután indulnak – közölte a MÁV Zrt. Erről bővebben itt tájékozódhat. A cég ásványvizet is oszt a főváros három főpályaudvarán és tizennégy vidéki vasútállomáson szombattól a hőségriasztás ideje alatt 10 és 17 óra között. A tájékoztatás szerint Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozó utasok.

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) bejelentette: felfüggesztik a kamionstopot a hétvégére. A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, az általános tűzgyújtási tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. Ezeken a területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút– és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított–, a  parlag– és gazégetést is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók valamint a közúton és vasúton utazók az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, ne dobjanak el égő cigarettát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.