Szijjártó a visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta

Kiváló a visegrádi országok együttműködése, ugyanakkor természetesen vannak kérdések, amelyeket részleteiben másként látnak a tagok – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a harmadik Antall József Nyári Egyetem megnyitóján, Budapesten.

MTI
2015. 07. 06. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden közép-európai országnak érdeke a szoros visegrádi együttműködés. Magyarország szempontjából is rendkívül fontos, ugyanis a visegrádi országok csak akkor felelhetnek meg a kihívásoknak, ha fenntartják mostani szoros együttműködésüket – vélekedett.

A miniszter kiemelte: ha a visegrádi országok nem fogtak volna össze ennyire, sok európai kérdésben nem született volna nekik kedvező döntés. Példaként említette a kohéziós politika és a közös agrárpolitika alakítását, és úgy látja, az uniós bővítési és szomszédságpolitika is más lenne, ha a V4 országai nem hallatnák közösen a hangjukat.

A külügyminiszter, a nyári egyetem egyik fővédnöke Magyarország jelenlegi helyzetére utalva hangsúlyozta: azok, akik csaknem huszonöt évvel ezelőtt elindították a visegrádi együttműködést, nagy érdemeket szereztek. A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kooperációja egyedülálló integrációs forma az Európai Unión belül.

Az eseményen, amelyen a diplomáciai testület több képviselője is részt vett, Szijjártó Péter azt mondta: nagyon súlyos kihívások érik Európát, és a visegrádi együttműködésnek nagy szerepe van abban, hogy a közép-európai államok sikerrel meg tudnak felelni ezeknek.

A miniszter a visegrádi országok előtti kihívásként említette az energiabiztonság megteremtését, az EU bővítésének és a keleti partnerség kezdeményezésének a támogatását, az ukrajnai helyzet békés rendezését, hogy Ukrajna erős és stabil legyen, valamint az illegális bevándorlási nyomás kezelését.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: idén már csaknem 72 ezer illegális bevándorló lépte át Magyarország határát, ez a szám több, mint bármely más uniós tagállam esetében. Ebben a helyzetben a visegrádi partnerek szolidaritásukról és segítségükről biztosították Magyarországot.

Antall Józsefné, az Antall József Tudásközpont alapítója elmondta: harmadszor rendezik meg a nyári egyetemet, a részt vevő fiatalok pedig 22 országból érkeztek, ami azt mutatja, hogy nagy nemzetközi rangja van a rendezvénysorozatnak.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője arra emlékeztetett, hogy 25 éve volt az első szabad választás Magyarországon a négy évtizedes kommunista kormányzás után. A voksolást követően Antall József alakíthatott kormányt, aki az európai értékeket hangsúlyozva sikeresen érvelt a közép-európai együttműködés mellett, és Magyarországnak hídszerepet szánt Közép- és Délkelet-Európa között – idézte fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.